Reforma UE, campania din Irak, lupta impotriva schimbarii climei si raporturile marilor puteri au fost marcate de progrese modeste.
Anul 2007 a marcat decisiv evolutia Uniunii Europene. Extinderea la 27 de state de pe 1 ianuarie avea sa fie doar inceputul, sfarsitul anului aducand semnarea Tratatului de reforma si aderarea la spatiul Schengen a noua state membre UE.
Scena politica internationala a cunoscut si ea schimbari importante odata cu retragerea unor „actori“ de prim rang si afirmarea altora noi. Jacques Chirac nu a mai candidat pentru un nou mandat la presedintia Frantei, iar Tony Blair s-a retras din functia de premier al Marii Britanii. Cei doi le-au lasat locul lui Nicolas Sarkozy si, respectiv, Gordon Brown. Modificari importante s-au produs si la varful celei mai importante organizatii internationale, ONU. Ghanezul Kofi Annan i-a predat stafeta noului secretar general, sud-coreeanul Ban Ki-moon.
Un alt lider important, presedintele rus Vladimir Putin, a inceput sa-si pregateasca plecarea de la Kremlin, desemnandu-l ca succesor pe prim-vicepremierul Dmitri Medvedev.
Anul care tocmai se incheie a fost marcat si de reculul democratiei in mai multe zone ale lumii. In Georgia si Pakistan, presedintii au contracarat actiunile opozitiei, decretand starea de urgenta, iar in Birmania, revolta calugarilor budisti a fost inabusita in sange de autoritati.
Visuri si cosmaruri
Pe 1 ianuarie 2007, cele doua foste state comuniste care au ratat valul de extindere din 2004, Romania si Bulgaria, au aderat la Uniunea Europeana, dupa mai multi ani de negocieri dificile cu forul comunitar.
In aceeasi zi, Ban Ki-moon isi incepea mandatul de secretar general al ONU, iar trei zile mai tarziu, democrata Nancy Pelosi devenea oficial presedinte al Camerei Reprezentantilor din SUA, o premiera pentru o femeie.
Luna urmatoare, Coreea de Nord uimea comunitatea internationala anuntand ca este gata sa „dezactiveze complet“ principalul sau complex nuclear, cel de la Yongbyon.
In mai, Jacques Chirac elibera Palatul Elysée. Nicolas Sarkozy tocmai o invinsese in al doilea tur al alegerilor prezidentiale pe candidata socialista Segolène Royal.
Nici premierul britanic Tony Blair nu a mai rezistat mult in functie si, in iunie, s-a retras si i-a transferat prerogativele de sef al guvernului marelui sau rival din Partidul Laburist, Gordon Brown. Blair parasea astfel resedinta din Downing Street 10 dupa un deceniu. Lucrurile s-au complicat in Orientul Mijlociu, unde miscarea Hamas a preluat controlul asupra Fasiei Gaza.
O vara fierbinte si sangeroasa
Asaltul armatei pakistaneze asupra Moscheii Rosii, soldat cu aproximativ 1.000 de morti si eliberarea infirmierelor bulgare retinute in Libia din 1999 au fost principalele evenimente ale lunii iulie.
Europa s-a incins la propriu luna urmatoare, cand un val de incendii a cuprins Grecia, provocand moartea a 77 de persoane. In septembrie, mii de calugari budisti din Birmania au manifestat pe strazile din capitala Rangoon impotriva juntei aflate la putere inca din 1988. Protestele au fost insa reprimate fara mila, iar numarul victimelor nu se cunoaste exact nici acum.
Pakistanul a revenit in atentia presei internationale pe 6 octombrie, cand controversatul presedinte Pervez Musharraf a castigat un nou mandat de sef al statului, cel de-al treilea. Pe 18 octombrie, fostul premier Benazir Bhutto revenea in tara, dupa opt ani de exil. Un atentat de amploare are loc la Karachi si 119 persoane isi pierd viata. Bhutto scapa nevatamata, doar pentru a fi ucisa intr-un alt atentat, produs pe 27 decembrie.
Multa violenta si stare de urgenta
Pervez Musharraf a continuat sa se rafuiasca cu opozitia si cu judecatorii Curtii Constitutionale, care doreau sa invalideze alegerea sa ca presedinte. Pe 3 noiembrie, el a decretat starea de urgenta si a promis organizarea de alegeri legislative in ianuarie 2008. Starea de urgenta avea sa fie ridicata abia pe 15 decembrie.
Scenariul s-a repetat in Georgia, unde presedintele prooccidental Mihail Saakasvili s-a vazut nevoit sa ia aceleasi masuri pentru a pune capat protestelor formatiunilor politice de opozitie.
Ultima luna a anului a fost una plina de evenimente pentru Uniunea Europeana. La Lisabona fost semnat Tratatul de reforma a institutiilor comunitare si spatiul Schengen s-a extins odata cu aderarea a noua noi state.
In paralel, oficialii europeni au urmarit cu interes situatia din Rusia, unde presedintele Vladimir Putin a ocupat primul loc pe listele partidului Rusia Unita la alegerile din 2 decembrie. Ulterior, liderul de la Kremlin a anuntat ca ar putea ocupa fotoliul de prim-ministru daca favoritul sau, Dimitri Medvedev, castiga alegerile prezidentiale din primavara lui 2008.
AMENINTARE GLOBALA
Eforturi modeste pentru salvarea planetei
Atribuirea Premiului Nobel pentru Pace fostului vicepresedinte american Al Gore si expertilor GIEC a propulsat problema schimbarilor climatice la rangul de urgenta planetara, comenteaza AFP. Reuniti la inceputul lunii decembrie pe insula indoneziana Bali, sub egida Organizatiei Natiunilor Unite, diplomatii din intreaga lume au cazut de acord ca sunt necesare eforturi suplimentare pentru prevenirea si combaterea schimbarilor climatice.
In 2007, expertii GIEC au dat publicitatii un raport necrutator, in care afirma ca actualul proces de incalzire globala este ireversibil, fiind cauzat de activitatile umane poluante. Aceste concluzii fac absolut necesara accelerarea negocierilor privind semnarea unui nou acord care sa inlocuiasca Protocolul de la Kyoto, ce expira in 2012. Dintre semnatarii noului document nu ar trebui sa lipseasca SUA, India si China, atrag atentia specialistii. De altfel, China este pe punctul de a deveni, in viitorul apropiat, cel mai mare poluator din lume, pozitie detinuta momentan de Statele Unite.
SUA - RUSIA
Confruntarea marilor puteri, reincarcata
Rusia s-a aflat in centrul atentiei opiniei publice internationale pe tot parcursul anului 2007, mai ales datorita presedintelui Vladimir Putin, care a transmis Occidentului un mesaj categoric: Federatia Rusa este o mare putere mondiala si solicita sa fie respectata si tratata ca atare. „Statele Unite au iesit din frontierele lor nationale in toate domeniile, si acest lucru este foarte periculos. Nimeni nu se mai simte in siguranta“, declara Putin in februarie, cu prilejul unei conferinte de securitate desfasurate la Munchen.
Statele Unite au avut o atitudine retinuta si au evitat sa se angajeze intr-un razboi al declaratiilor cu Moscova. Multi oficiali americani si-au concentrat atentia in special asupra campaniei precoce pentru alegerile prezidentiale de anul viitor. Majoritari in Congres, democratii nu au reusit sa modifice strategia SUA in Irak, dar spera sa o poata face daca scrutinul prezidential va fi castigat de candidatul lor. Fosta prima doamna Hillary Clinton conduce in preferintele electoratului democrat, fiind urmata la mica distanta de Barack Obama.