Tarile din vestul Europei au schimbat regulamentul concursului pentru a impiedica votul pe vecinatati in Est.
Pentru a preveni dominatia statelor din Europa de Est la Eurovision, Uniunea Europeana de Radio si Televiziune (EBU), organizatorul concursului, stabileste noi reguli cu sapte luni inainte de startul celei de-a 53-a editii la Belgrad, in 2008.
Anul acesta, la Helsinki, primele zece locuri au fost ocupate de state din fostul bloc socialist, alaturi de Turcia si Grecia, in timp ce artisti pe care s-a pariat in prealabil, ca DJ Bobo din Elvetia sau renumita formatie suedeza The Ark, nici macar nu au trecut de semifinala.
Acest rezultat a nemultumit tarile din Europa de Vest si mai ales pe acelea care sponsorizeaza substantial concursul, care au decis schimbarea regulamentului.
Astfel, in finala de anul viitor, vor fi calificate din oficiu doar cele patru mari state cotizante (Germania, Franta, Spania, Anglia), alaturi de Serbia, a carei reprezentanta a castigat anul acesta trofeul, urmand ca toate celelalte state sa participe in semifinala.
Aceste noi reguli au fost stabilite saptamana trecuta, la Copenhaga, de catre statele mari cotizante, in incercarea de a impiedica acordarea de puncte pe „simpatii geografice”.
Pana acum, regulamentul concursului prevedea ca in finala din anul urmator sunt calificate direct primele zece tari clasate in concursul din anul respectiv, plus cele patru tari mari platitoare.
Occidentul se teme Pentru a face posbila participarea in concurs a peste 40 de tari, vor exista doua semifinale, urmand ca din fiecare sa se califice primii zece clasati: primii noua, alesi in urma televotingului, iar cel de-a zecelea, in urma votului unui juriu de specialisti. Ordinea intrarii semifinalistilor in concurs va fi trasa la sorti.
Decizia schimbarii regulamentului este salutata de unii si criticata de altii. Svante Stockselius, director executiv al Eurovisionului, si-a exprimat speranta ca „aceste doua semifinale, reglementate in felul acesta, vor ajuta la stabilizarea concursului”, citeaza publicatia austriaca „Der Standard”.
Totusi, intr-un alt interviu, Stockselius a admis ca tari precum Ucraina, Rusia sau Ungaria au trimis in concurs piese mult mai bune decat tarile din Vest.
„In cele din urma, este vorba despre teama televiziunilor bogate (din cele patru tari finantatoare - n.r.) de a pierde telespectatori”, dupa cum subliniaza publicatia germana „TAZ”.
Deciziile comitetului de organizare a Eurovisionului nu sunt insa nici complete, nici cunoscute in detaliu. Este posibil sa se aplice un regulament asemanator celui din fotbal si sa se formeze grupe, pe regiuni: Europa de Nord, Europa de Vest, de Sud si de Est, din care se extrag participantii.
IN ROMANIA
„Cu noile reguli, va fi un concurs mult mai aproape de adevar”
Dan Manoliu, coordonatorul selectiei nationale pentru Eurovision in ultimii ani, spune ca noile reguli pot aduce o schimbare in bine la Eurovision.
„Daca ei reusesc sa „desparta” tarile vecine, astfel incat sa nu se mai voteze geografic, va fi un concurs mai aproape de adevar”, spune Dan Manoliu.
In ceea ce priveste selectia nationala, incepand de anul viitor, aceasta se va schimba, urmand sa fie ales un concurent (cel mai probabil Andra, potrivit unor surse apropiate organizatorilor) caruia sa i se compuna mai multe piese, iar publicul sa desemneze piesa castigatoare.
Totusi, in acest moment, la TVR au fost depuse trei proiecte pentru Eurovision, iar cei care au intrat in cursa sunt producatorii Dan Manoliu, Liliana Sandulescu si Ion Duma. (Raluca Moisa)