Guvernul Tariceanu II, K.O. in Senat

Guvernul Tariceanu II, K.O. in Senat

Ordonantele de reorganizare a actualului cabinet au fost respinse de senatori. Unii ministri "au intrat in ilegalitate".

Senatul a respins ieri doua ordonante de reorganizare a guvernului si a aparatului de lucru al acestuia, lasand practic 9 din cei 15 ministri fara ministere si intregul cabinet fara baza juridica de functionare.

62 de senatori au votat impotriva actului normativ care asigura functionarea cabinetului Tariceanu II, in vreme ce doar 12 au fost „pentru”, iar 2 s-au abtinut.

Voturile „pentru” au venit din partea senatorilor PNL ramasi in sala de plen in ciuda insistentei liderului de grup Puiu Hasotti care le cerea sa iasa pentru a nu asigura cvorumul necesar votarii legii. Mai disciplinati au fost senatorii UDMR care au parasit unul cate unul sedinta Senatului.

Ca o repetitie pentru anuntata motiune de cenzura, PSD si PD au votat cot la cot impotriva ordonantei guvernului. Votul a fost completat cu inca unul de respingere a unui act normativ care prevedea reorganizarea aparatului de lucru al guvernului la nivelul agentiilor, avand in vedere ca o parte dintre acestea au fost inglobate in noile ministere.

Practic, prin respingerea de catre Senat, care este Camera decizionala in acest caz, a ordonantei de reorganizare a guvernului, odata cu promul-garea legii si publicarea in Monitorul Oficial, structura cabinetului ar trebui sa revina la forma cu 24 de ministere

UDMR s-a retras, PNL a ramas

Dupa ce PSD a anuntat motiunea de cenzura, vazandu-se fara sprijin in parlament, liberalii au incercat din rasputeri sa evite votul asupra ordonantei de urgenta. Actul normativ a ajuns pe ordinea de zi a Senatului la cererea PD, facuta in Biroul Permanent de ieri. Democratii si-au motivat solicitarea prin faptul ca ordonanta avea raport facut de comisie inca din luna iunie.

Initial, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a solicitat o amanare motivand tocmai faptul ca senatorii poate au uitat despre ce era vorba in raport, sustin surse participante la sedinta. Acestora li s-au alaturat si PRM-istii, care s-au razgandit dupa ce la sedinta a luat cuvantul liderul partidului Corneliu Vadim Tudor, care a spus ca asemenea structura a guvernului nu trebuie sa aiba sprijinul parlamentului fiind una antinationala, sustin aceleasi surse.

Vazandu-se cu ordonanta pe masa senatorilor, liberalii au incercat sa repete figura de saptamana trecuta cand au parasit sala de sedinta, iar lipsa cvorumului a facut imposibil votul asupra legii care, fiind organica, avea nevoie ca prezenta minima sa fie de 69 de senatori.

In timp ce UDMR-istii se retrageau din sala, liderul grupului PNL Puiu Hasotti se plimba printre scaune, incurajandu-i pe senatorii liberali sa plece. Doar Adrian Cioroianu si Varujan Vosganian i-au ascultat indemnul, fiind convinsi, se pare, si de prezenta presedintelui Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu care a discutat cateva minute cu ei. Mai mult, Hasotti a cautat intelegerea PD, spunandu-i lui Vasile Blaga ca el este unul dintre cei care a sustinut frecvent ca PNL trebuie sa se retraga in opozitie.

Scenarii postordonanta

Majoritatea senatorilor nu stiau ieri care este exact procedura de urmat in urma respingerii celor doua ordonante. „Ramane sa se decida daca vor veni din nou in fata parlamentului. Este prima oara cand se intampla acest lucru si arata de fapt sutinerea pe care a avut-o guvernul astazi in Senatul Romaniei, respectiv 12 voturi”, a declarat PD-istul Petru Nicolae Ioscu.

„Ce se intampla acum cu guvernul? Ce s-a intamplat cu regele Lear. Era rege, dar nu avea regat. Guvernul se considera guvern, dar in acest moment nu mai are structura”, a comentat si PSD-istul Doru Ioan Taracila.

SOLUTIE

Liberalii, gata de negocieri cu alte partide

Vicepresedintele liberal Teodor Melescanu spune ca guvernul are la dispozitie posibilitatea emiterii unei noi ordonante de urgenta pentru functionarea executivului. Totusi, el spune ca o asemenea decizie nu ar rezolva problema politica - si anume aceea ca executivul nu are majoritate in parlament pentru ca noua ordonanta ar trebui si ea votata de forul legislativ. El a spus ca liberalii sunt deschisi negocierilor cu alte partide pe aceasta tema.

Afirmatiile lui Melescanu au venit dupa ce ministrul pentru relatia cu parlamentul, Mihai Voicu, declarase ca executivul ar putea emite o noua ordonanta de urgenta privind structura cabinetului Tariceanu II, adaugand ca este examinata si posibilitatea sesizarii Curtii Constitutionale. (Romulus Georgescu)

9 din 15 ministri activeaza fara baza legala

> Varujan Vosganian a devenit ministru al economiei si finantelor prin comasarea Ministerului Economiei, care fusese condus de conservatorul Codrut Seres, cu cel al Finantelor, condus de Sebastian Vladescu.

> Cristian David a ajuns la conducerea Internelor si Reformei Administrative, prin infiintarea unui nou minister pe structura MAI, condus pe atunci de Vasile Blaga (PD).

> Ludovic Orban devenit ministru al transporturilor, minister nou-infiintat prin „spargerea” Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, de care a raspuns, pana la eliminarea PD din guvern, Radu Berceanu.

> Cristian Adomnitei a ajuns la conducerea Educatiei, Cercetarii si Tineretului, luandu-i locul lui Mihail Hardau (PD). Noul minister s-a nascut din comasarea cu Autoritatea pentru Tineret.

> Paul Pacuraru a devenit ministru al muncii, familiei si egalitatii de sanse prin reorganizarea fostului Minister al Muncii, condus pana atunci de PD-istul Gheorghe Barbu.

> Ovidiu Silaghi a venit la conducerea nou-infiintatului Minister pentru IMM-uri.

> Decebal Traian Remes a ajuns in fruntea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale prin reorganizarea aceleiasi structuri conduse de liberalul Dan Motreanu.

> Laszlo Borbely a devenit ministru plin prin infiintarea Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor dupa desfiintarea MIE, condus de Anca Boagiu (PD).

> Attila Korodi a venit la Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, reorganizat dupa eliminarea PD din guvern. A inlocuit-o pe Sulfina Barbu.

Ne puteți urmări și pe Google News