Venite in anii '60 intr-o tara exotica si prietena, femeile din fosta URSS traiesc in saracie sau sunt persecutate de regimul lui Castro.
Destramarea URSS, in 1991, nu le-a adus tuturor rusilor eliberarea de comunism. Asta pentru ca mii de femei din Rusia si din alte republici sovietice traiau deja de ani buni intr-o alta tara unde la putere se afla si inca se mai afla un regim totalitar de stanga.
Dezamagite de ceea ce se intampla in URSS si atrase de revolutia lui Fidel Castro si de unii dintre ofiterii sau studentii cubanezi, multe rusoaice au lasat Moscova pentru Havana, in anii ‘60.
Acum, in Cuba se afla peste 1.300 de femei din Rusia, Ucraina, Belarus si Kazahstan, care isi duc insa viata de pe-o zi pe alta, relateaza Reuters.
„Eram tinere, si Cuba era frumoasa cand am ajuns aici. Astazi, situatia noastra este dificila, la fel cum este pentru intreaga tara”, confirma rusoaica Zoia Baras. Sosita in Cuba in 1963, ea are dupa 30 de ani de munca o pensie de doar 260 de pesos (10 dolari).
„Tatal meu a murit in 1994 si nu am putut merge la inmormantarea lui din lipsa de bani”, se plange, la randul sau, Zita Kelderari, o tiganca ucraineanca.
Pentru ca biletele de avion sunt foarte scumpe, doar cele care primesc bani de acasa isi permit sa-si viziteze rudele din Rusia. A fost o perioada in care guvernul cubanez le platea o parte din pretul biletelor, dar vremea subventiilor s-a dus.
Impinse la disidenta
Din cauza saraciei si a disperarii, unele rusoaice au uitat de utopia socialista si au devenit disidente. Este si cazul Elenei Verselova, urmarita, arestata si, pana la urma, expulzata vara aceasta din tara de catre autoritatile cubaneze. Drumul pana la Moscova i-a fost platit de familie. „Nici macar nu ne-au lasat sa ne luam ramas bun de la ea”, spune fiica Elenei, Aguilar, studenta la Universitatea din Havana.
Din lac in put
Multi au venit, putini au mai ramas Spre sfarsitul anilor ‘80, in Cuba traiau aproximativ 20.000 de cetateni ai URSS. Majoritatea erau soldati, ingineri si tehnicieni, trimisi de Kremlin sa construiasca socialismul in Cuba.
Relatiile dintre cele doua state erau excelente, dar situatia s-a schimbat dupa caderea comunismului la Moscova. Cei mai multi rusi din Cuba s-au intors acasa. In afara celor 1.300 de femei, au mai ramas doar cateva sute de barbati fara posibilitati materiale.