Lege pentru reabilitarea a 700.000 de detinuti politici
- Adam Popescu
- 24 august 2007, 03:00
Victimele comunismului asteapta de 17 ani sa li se faca dreptate.
Guvernul va adopta, in luna septembrie, un proiect de lege prin care toate persoanele condamnate la inchisoare pe criterii politice sau supuse altor masuri represive in timpul regimului comunist vor fi reabilitate si vor avea dreptul sa ceara despagubiri de la statul roman.
Asa a anuntat ieri ministrul justitiei, Tudor Chiuariu, care a adaugat ca proiectul face referire la trei categorii de victime ale regimului comunist.
Mai intai sunt cei intemnitati dupa ce au fost acuzati de diverse „crime” impotriva noii ordini sociale stabilite de regimul comunist, infractiuni care astazi nu mai sunt in vigoare.
In cazul acestora, sentintele de condamnare si consecintele lor vor fi nule de drept, fara sa mai fie nevoie de parcurgerea vreunei proceduri judiciare.
O alta categorie este reprezentata de cei care au fost victime ale unor masuri administrative ale Militiei sau Securitatii - cum ar fi dislocarea si fixarea de domiciliu obligatoriu, internarea in colonii de munca sau fixarea unui loc de munca obligatoriu - in baza unor decrete, ordine si decizii emise de autoritatile comuniste.
Din cea de-a treia categorie fac parte cei care au fost anchetati, arestati sau condamnati oficial pentru alte infractiuni incriminate si astazi (cum ar fi cele de drept comun, de exemplu), dar care, in realitate, au suferit urmarile impotrivirii lor fata de regimul comunist.
Pentru a obtine reabilitarea, acestia trebuie sa se adreseze unei instante de judecata, care sa constate, printr-o hotarare, caracterul politic al condamnarii sau masurii represive suferite.
Fascistii si legionarii nu scapa de cazier
Dupa reabilitare, toate aceste persoane sau, in cazul in care nu mai traiesc, sotii sau descendentii lor pana la gradul al II-lea inclusiv vor avea posibilitatea sa se adreseze justitiei pentru a obtine despagubiri morale de la statul roman pe masura suferintelor indurate.
La randul lor, cei carora le-a fost confiscata averea vor putea cere sa li se inapoieze echivalentul in bani al bunurilor pierdute. Nu vor fi insa reabilitati prin aceasta lege cei care au fost condamnati pentru crime impotriva umanitatii sau pentru activitati cu caracter fascist ori legionar ca membri in organizatii sau miscari de acest tip.
Reabilitarea detinutilor politici, uitata un an
Ministerul Justitiei a finalizat acest proiect de lege in timpul mandatului Monicai Macovei si l-a supus dezbaterii publice inca din septembrie 2006.
Acum, dupa aproape un an, actualul ministru Tudor Chiuariu l-a redescoperit si l-a prezentat ieri ca pe o noutate, in cadrul unei conferinte de presa la care au fost prezenti presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici, Constantin Ticu Dumitrescu, membru CNSAS, si istoricul Marius Oprea, consilier al premierului Calin Popescu-Tariceanu.
Ticu Dumitrescu a precizat ca, pana in prezent, au fost identificate 136.000 de dosare penale cu caracter politic, in fiecare dintre acestea fiind condamnate de la o persoana la loturi de cate 10, 20 si uneori chiar 40 de oameni.
„Daca facem o medie de cate cinci persoane la un dosar, putem sa vorbim despre cel putin 700.000 de oameni condamnati la inchisoare pe motive politice”, a mai spus Ticu Dumitrescu.
Acesta a adaugat ca situatia este mult mai neclara in cazul celor care au suferit doar masuri administrative, pentru ca au fost gasite prea putine documente referitoare la ei si, din acest motiv, nu exista o evidenta.
Chiuariu promite legea gata in decembrie
„Pana la sfarsitul acestei sesiuni parlamentare (decembrie 2007 - n.r.), cred ca avem sustinerea politica necesara”, a dat asigurari ministrul Chiuariu.
Desi a salutat interesul guvernantilor pentru reabilitarea victimelor regimului comunist, Ticu Dumitrescu s-a aratat destul de sceptic in ceea ce priveste finalitatea acestui demers.
„Sunt deja 14 ani de cand astept ca acest proiect sa devina lege. In toate tarile fost comuniste, cu exceptia Romaniei, s-au adoptat legi similare inca din primii ani”, si-a explicat Ticu Dumitrescu rezervele.