Factura la energie curenteaza zonele sarace

Factura la energie curenteaza zonele sarace

Romanii nu vor mai plati acelasi pret la curentul electric: incepand de anul viitor, acesta va fi diferit in functie de regiune si de furnizor.

De anul viitor ar putea fi introduse tarife diferentiate la energia electrica pentru fiecare dintre cele opt regiuni ale tarii, organizate dupa zonele de distributie, a spus Gergely Olosz, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei Electrice (ANRE).

El a argumentat ca aceasta practica se intalneste in comunitatea europeana si ca zonele vor fi diferentiate in functie de costuri, dar ca acest lucru nu se va intampla anul acesta. Pana la finele anului, consumatorii vor putea sa negocieze insa schimbarea furnizorului de electricitate, in acord cu liberalizarea totala a pietei energiei de la 1 iulie.

Pe de alta parte, asupra ANRE se fac presiuni din partea complexurilor energetice sa recurga la o majorare a preturilor la energia pentru populatie din cauza costurilor mari ale producatorilor din bazinul Olteniei. Olosz spune ca, „in cateva zile”, va anunta decizia dupa ce o va analiza „la sange”.

Factura mica in Bucuresti Structura consumatorilor este diferita in cele opt regiuni ale tarii, iar acest fapt determina cheltuieli diferite pentru distribuitorii de energie. Asta se va reflecta in pretul curentului la consumatorii casnici.

„Pana acum, distributia si furnizarea de energie nu erau separate, iar ANRE dadea energie mai ieftina unde distributia era mai scumpa”, ne-a declarat Jean Constantinescu, presedintele Institutului Roman pentru Energie.

El spune ca zonele cu consumatori mari si cu o densitate mai ridicata, precum Bucurestiul, vor avea costuri la energie mai mici deoarece o cheltuiala fixa se va imparti la un numar mai mare de consumatori. Apoi, cu cat reteaua de distributie trebuie sa deserveasca o zona mai intinsa, tariful pentru distributie creste, iar acest lucru se va intampla in special in zona Moldovei.

„Din acelasi motiv nu va fi eficienta nici conectarea la reteaua de distributie a celor 300.000 de locuitori fara curent electric, chiar daca va fi gratuita, deoarece costurile acestora vor fi foarte mari”, spune Constantinescu. El considera ca acestia ar trebui sa beneficieze de energie regenerabila.

Ne puteți urmări și pe Google News