De-a lungul carierei sale, cineastul suedez a realizat peste 40 de filme, majoritatea cu o viziune tragica si care au analizat in special complexitatea raporturilor dintre barbati si femei.
S-a nascut la Uppsala (la nord de Stockholm) la 14 iulie 1918, fiind fiul unui pastor. Viata sa a fost marcata de educatia religioasa severa si austera.
Bergman si-a facut studiile la Stockholm si a invatat regia la teatru, montand cu o trupa de studenti piese de Strindberg si Shakespeare.
Incepand din 1944, el a avut o dubla cariera, teatrala si cinematografica, montand circa 50 de piese si scriind o duzina de scenarii.
Initial regizor asistent, Ingmar Bergman a lansat primul sau film, "Criza", in 1945.
Regizorul s-a mutat in Germania in 1976, din cauza problemelor cu Fiscul suedez. In Germania, a realizat "Oul sarpelui", un film despre ascensiunea nazismului.
Revenit in Suedia, el a turnat, in 1982, productia "Fanny si Alexandre", opera-testament referitoare la copilaria sa si la pasiunea pentru spectacol, care a fost incununata cu patru Oscaruri.
In 2003, Ingmar Bergman s-a aflat din nou in spatele camerei, realizand"Saraband" pentru televiziunea suedeza.
De la moartea ultimei lui sotii, Ingrid, in 1995, Ingmar Bergman locuia singur, in cea mai mare parte a anului, pe insula Faaro (Gotland), care a servit ca decor pentru mai multe dintre filmele sale.
Comandor al Legiunii de Onoare, membru al Academiei de Litere din Suedia, dramaturg reputat, Bergman a dezvaluit dedesubturile vietii sale private si profesionale in cartile "Laterna Magica" (1987), "Imagini"(1993) si "Copii de duminica" (1994).
Casatorit de cinci ori, Ingmar Bergman a avut noua copii.