Meteorologii spun ca se vor inregistra frecvent temperaturi extreme in urmatoarele doua luni.
Astazi, 40 de grade C la umbra vor arata termometrele din Capitala si din cele sapte judete pentru care a fost emisa o avertizare „cod portocaliu”.
Cu alte cuvinte, sezonul temperaturilor extreme a inceput deja, meteorologii spunand ca, in urmatoarele doua luni, pragul de 40 de grade C va fi atins frecvent.
„In iulie si august, temperaturile vor fi foarte mari si vor urca spre 40 de grade C. Dupa ce am avut cea mai calda iarna din ultimul secol, vom avea si cea mai calda vara din ultima suta de ani”, a declarat ieri Ion Sandu, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM).
ACTUALIZARE 13:03
La ora 13:00, termometrele din Piata Universitatii au inregistrat 49 de grade Celsius! Si in alte localitati din sudul Romaniei, cum ar fi Calarasi sau Alexandria, se inregistreaza peste 45 de grade Celsius.
ACTUALIZARE 17:00
Temperaturile extrem de ridicate au cauzat azi moartea a cinci persoane- patru in judetul Olt si una in Braila. Un vasluian in varsta de 56 de ani a fost gasit azi, langa caruta cu care mersese la camp. Se pare ca barbatul a murit ieri.
Canicula in sud, furtuni in vest
Dupa ce, saptamana trecuta, au dat o avertizare „cod galben” pentru judetele din sudul si estul tarii, meteorologii au emis ieri o noua atentionare, de data asta „cod portocaliu”.
Astfel, astazi se vor inregistra 40 de grade C, la umbra, in judetele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Calarasi, Ialomita, Braila, precum si in zona Capitalei.
In plus, se mentine „codul galben” pentru alte 21 de judete din Banat, Oltenia, Muntenia, Moldova si Dobrogea.
Senzatia de caldura sufocanta va fi accentuata si de faptul ca, in zonele respective, indicele de confort termic temperatura-umezeala va depasi pragul critic de 80 de unitati, avertizeaza meteorologii. In vestul, centrul si nordul tarii, vremea va deveni instabila, iar noaptea vor fi averse si descarcari electrice, iar izolat - vijelii si grindina.
Maine vor fi averse in nord, centru si est, iar in sud-est vremea va fi caniculara la orele amiezii. Joi, maximele vor fi in jur de 34 de grade C, dar nu lipsesc aversele si vijeliile, mai ales in zonele de deal si de munte.
O vara a extremelor meteo
De altfel, se pare ca ar trebui sa ne obisnuim cu aceste treceri bruste de la temperaturi ridicate la ploi torentiale insotite de vijelii si caderi de grindina. Asta pentru ca vara aceasta va fi caracterizata din plin de asemenea fenomene, cauzate tocmai de temperaturile mult prea ridicate.
„Vor fi zile cu maxime foarte mari, urmate de furtuni violente, asa cum au fost cele de sambata trecuta. Vor fi fronturi atmosferice ce vor traversa Romania in 24 de ore, cu vijelii si cantitati de precipitatii de 50 l/mp pe o zona restransa, asa cum s-a intamplat anul trecut la Arbore”, avertizeaza Ion Sandu, directorul ANM.
„Semaforul” alertelor
In avertizarile meteo, „codul galben” se refera la faptul ca fenomenele prognozate sunt obisnuite, dar ca temporar pot deveni periculoase. „Codul portocaliu” vizeaza fenomene periculoase de intensitate mare, cum ar fi vant, ploi abundente, descarcari electrice, grindina, canicula sau ger.
„Codul rosu”, si cel mai grav, avertizeaza ca fenomenele mentionate mai sus sunt de intensitate foarte mare. In ceea ce priveste canicula, „codul galben” inseamna ca se vor atinge 38 de grade C, „codul portocaliu” - intre 38-40 de grade C, iar „codul rosu” avertizeaza ca se vor depasi 40 de grade C.
Balcanii, la 40 de grade
Canicula africana in sudul Europei
Autoritatile din Grecia au plasat ieri serviciile de urgenta in stare de alerta maxima si se confrunta cu perspectiva unor pene de energie electrica provocate de temperaturile record de 46 de grade Celsius.
Autoritatile au sfatuit populatia Atenei sa evite sa stea la soare, sa amane calatoriile si sa renunte la utilizarea aparatelor casnice de mare putere. De sambata, doua persoane si-au pierdut viata din cauza caniculei, alte cel putin 33 fiind spitalizate.
> Bulgaria a inregistrat sambata cele mai ridicate temperaturi de la infiintarea registrelor de masuratori meteorologice, in urma cu o suta de ani, a anuntat Institutul national de meteorologie bulgar. Temperaturile variau intre 35,6 grade Celsius la Sofia, in est, si 39,9 grade Celsius la Loves (nord).
> Arsita care parjoleste cea mai mare parte a Turciei incepand de sambata trecuta nu se va atenua deloc saptamana aceasta, au prognozat meteorologii turci. Temperaturile maxime vor atinge 40-43 de grade C in zona Marii Egee.
Valul de caldura, botezat „canicula africana” dupa zona de provenienta, prezinta un grad de risc ridicat din cauza umiditatii excesive combinate cu temperaturi ridicate.
> In Italia, insula Sicilia, precum si intreaga regiune Calabria au fost traversate ieri de un val de caldura intensa, cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius, care au provocat numeroase incendii de padure, alimentate de vanturi puternice.
TRAGEM TARGA PE USCAT
Inca doua luni de seceta extrema Ultimele doua luni de vara vor accentua uscaciunea instalata in sol inca de la sfarsitul anului trecut, avertizeaza meteorologii.
Astfel, aproape in toata tara sunt prognozate cantitati de precipitatii reduse, iar raurile din Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia si Crisana vor avea debite cuprinse intre 10% si 30% din valorile normale lunare.
Pentru iulie sunt estimate cantitati de precipitatii de 60 l/mp, in nordul tarii, si intre 20-40 l/mp, in sud-est, in conditiile in care normele sunt de 80 l/mp. Nici in luna august nu va fi mai bine.
In sud-estul tarii, regiunea cea mai afectata de seceta, cantitatile de precipitatii nu vor depasi 40 l/mp. Mai mult decat atat, in Dobrogea cantitatile de precipitatii nu vor depasi 20 l/mp.
„Rezerva de umiditate din sol va fi deosebit de scazuta, motiv pentru care putem vorbi despre seceta pedologica extrema. Inca nu putem spune ca e cea mai grava seceta cu care ne-am confruntat, dar semnalele ne arata ca vorbim despre o seceta foarte puternica.
In judetele Calarasi, Ialomita, Vaslui, Constanta si Tulcea vor fi conditii grele in aceasta vara”, spune Ion Sandu, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie.
50 de zile fara restrictii la apa
Temperaturile ridicate si lipsa precipitatiilor vor afecta si debitul Dunarii, care va scadea in luna septembrie pana la 2.000 m3/s, aproape la jumatate fata de debitul normal. Cu toate acestea, autoritatile nu vor introduce restrictii de furnizare a apei in localitatile in care exista un sistem centralizat de distributie a apei.
„Gradul de umplere a lacurilor de acumulare este de 80%, asa ca in urmatoarele 50 de zile putem asigura apa fara restrictii”, sustine Lucia Varga, secretar de stat in cadrul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile. Asta nu inseamna insa ca luna viitoare nu vor putea fi luate astfel masuri daca vom avea precipitatii reduse.