Avort dupa trei luni

Avort dupa trei luni

O tanara in varsta de 26 de ani povesteste cum a ajuns sa isi intrerupa sarcina in ultimul moment.

Date ale Societatii de Educatie Contraceptiva si Sexuala arata ca, in Romania, cele mai multe femei care fac avorturi au intre 25 si 29 de ani. Irina, studenta in Bucuresti la Facultatea de Geografie, este una dintre tinerele care au trecut printr-o astfel de experienta chiar anul trecut.

Desi a inceput viata sexuala la 18 ani si cunoaste cam totul despre contraceptive, nu le-a folosit si a ajuns la medic tarziu. Era deja insarcinata in trei luni si jumatate si niciun doctor nu mai dorea sa-i faca avort, fiind la limita legii.

„Imi era frica de ginecolog”

Tanara povesteste ca a ajuns intr-o astfel de situatie dintr-un fel de naivitate, dar si pentru ca nu stia unde sa se duca, ca sa fie in siguranta.

„Initial, nu-mi venea sa cred ca imi intarzie menstruatia, ma gandeam ca nu mi se poate intampla mie. Nu mai fusesem niciodata la ginecolog si imi era frica. Aveam nevoie de un doctor de incredere, dar nu indrazneam sa apelez la nimeni pentru recomandari”, spune Irina.

„Nu m-au sfatuit ce sa fac”

Cand au inceput greturile, Irina si-a dat seama ca nu mai e de glumit: si-a facut testul de sarcina, care a iesit pozitiv, iar de a doua zi a inceput sa ceara contacte de medici ginecologi de la prietene.

„Am apelat intai la un cabinet particular, unde m-au programat abia peste trei saptamani, fiindca medicii erau aglomerati. Cand am ajuns acolo, medicul nu a vrut sa-mi faca avort, din motive religioase, si m-a sfatuit sa pastrez copilul”, isi aminteste Irina primul pas.

A incercat la un al doilea cabinet particular, dar si de data aceasta a fost respinsa: medicii nu aveau aparatura necesara pentru a-i face o intrerupere de sarcina.

„M-au consultat si mi-au facut o ecografie, dar nu m-au sfatuit unde sa merg in continuare, asa ca m-am dus la un al treilea cabinet particular de ginecologie de care aflasem tot de la prieteni. Nici aici nu se puteau face avorturi din cauza lipsei de aparatura. Am avut noroc ca medicul lucra si intr-un spital de stat”, spune Irina.

Acum, era deja insarcinata in trei luni si jumatate, speriata, panicata si hotarata sa nu tina copilul, cu atat mai mult cu cat se certase cu prietenul ei. „Nu stiu cum as fi reactionat daca si al treilea medic m-ar fi refuzat”, spune tanara.

Irina recunoaste ca s-a confruntat cu aceasta situatie in mare parte din cauza propriei ignorante, dar nici sistemul medical nu a ajutat-o prea mult.

„De fiecare data cand ajungeam intr-un cabinet privat, nimeni nu imi spunea ce sa fac mai departe, in ce spital sa merg. Achitam ecografiile si consultatia si mi se spunea „la revedere”. Asta m-a dezamagit mult”, povesteste acum tanara.

Potrivit legii privind sanatatea reproducerii, dupa ce au trecut trei luni de sarcina avortul la cerere este interzis. Exceptii se fac in cazul in care exista riscul de a se naste un copil malformat sau unul care nu poate trai extrauterin.

„Avortul facut dupa 12 saptamani are mai multe riscuri: pot aparea rupturi ale uterului, perforatii, hemoragii puternice. Este o interventie care echivaleaza cu o mini-nastere. Daca se face la cerere, dupa trei luni si jumatate de sarcina, este caz penal”, spune medicul ginecolog Florin Stamatian, membru al Comisiei de Ginecologie din Ministerul Sanatatii.

CIFRE

Jumatate dintre romance nu se protejeaza

Comparativ cu 2005, cand au avut loc aproximativ 164.000 de intreruperi de sarcina, in 2006 s-au inregistrat putin peste 150.000 de avorturi, ceea ce inseamna ca numarul acestor interventii a mai scazut.

Cu toate acestea, specialistii in planificare familiala spun ca, in Romania, nivelul educatiei in ceea ce priveste folosirea contraceptivelor este inca scazut.

In multe dintre cupluri, metoda calendarului si cea a coitului intrerupt tin loc de contraceptive. Aproape jumatate dintre femeile din Romania nu folosesc o metoda contraceptiva.

Ne puteți urmări și pe Google News