Depresia, boala de lux a celebritatilor

Depresia, boala de lux a celebritatilor

Celebritatile au, intr-adevar, bani, faima si succes.

Aceste lucruri nu le feresc insa de perioade de stres, depresie si de indoieli. Multe au recurs la alcool si la droguri si au scapat de dependenta numai dupa ce s-au internat in clinici de specialitate.   Desi nu au recunoscut in mod public, multe vedete au avut perioade in care au suferit de depresie. Unele dintre ele au trecut peste crizele specifice, altele au recidivat.

Marturisirea lui Robbie

Potrivit cotidianului „The Mirror”, fostul membru al trupei Take That, Robbie Williams, a urmat in trecut sedinte de terapie pentru a scapa de depresie. Robbie a fost tratat la clinica The Priory, din sud-vestul Londrei, de  medicul psihiatru Mark Collins.

Desi turneul sau „Close Encounters” a avut un succes neasteptat, Williams nu a mai putut face fata stresului, asa ca si-a anulat concertele care urmau sa aiba loc in Asia pentru a urma sedintele de terapie.

La inceputul acestui an, chiar de ziua lui, Williams a apelat din nou la un centru de reabilitare. Desi nu se stie sigur unde a fost internat, tabloidele au mentionat clinica Meadows, din Arizona, catalogata drept un spital psihiatric de lux.

Robbie a recunoscut ca sufera de depresie intr-un documentar realizat de Stephen Fry, prezentat de postul BBC. „La mine, depresia s-a manifestat prin faptul ca am pierdut din dorinta de a iesi in oras, de a socializa. Urcam pe scena si spuneam „Uitati-va la mine, ce tare sunt!”, iar dupa concert ma retrageam la mine in dormitor si imi trageam patura pe ochi”, marturisea Robbie, citat de cotidianul „The Scotsman”.

Insomnii si panica

Actrita Winona Ryder, de doua ori nominalizata la Premiul Oscar pentru rolurile din „Little Woman” si „The Age of Innocence”,  a avut si ea probleme cu depresia si cu  oboseala. Rider a marturisit de mai multe ori ca a incercat sa treaca peste depresie consumand alcool.

Actrita a vrut sa joace neaparat rolul din filmul „Girl, Interrupted” pentru ca povestea reflecta lupta unei femei impotriva depresiei, cu care s-a confruntat si ea in adolescenta. Rider interpreteaza rolul Susannei Kaysen, care a petrecut doi ani intr-un spital psihiatric dupa ce a incercat sa se vindece  de o durere de cap inghitind 50 de aspirine cu multa votca.

Actrita marturiseste intr-un articol publicat de „NetDoctor.co.uk” ca,  imediat dupa ce a citit memoriile Suzannei, publicate in 1993, a cumparat drepturile pentru realizarea filmului si a lucrat intensiv timp de sase ani la acesta.

„La 19 ani am crezut ca innebunesc. Eram epuizata si treceam printr-o depresie puternica. Am avut atacuri de panica de la 12 ani - probabil din cauza presiunii prin care treceam, din cauza ca munceam foarte mult si a faptului ca am aparut pe ecrane inca din adolescenta.

Poti fi bogat sau sarac, barbat sau femeie, tanar sau batran - nu conteaza. Bolile psihice pot afecta pe oricine”, spune ea. Actrita isi aminteste si momentul in care a fost internata intr-o clinica psihiatrica, desi a iesit din spital dupa numai o saptamana.

„Muncisem peste masura si eram foarte obosita. Aproape ca nu mai puteam sa pasesc. Eram intr-o stare foarte rea. Aveam insomnii si ieseam noaptea pe holuri sa ma plimb”, adauga ea.

Rider spune ca a reusit sa faca fata depresiei datorita unor sedinte intensive de terapie cu un cunoscut doctor psihiatru, al carui nume nu l-a mentionat.

CARIERA

Surprinzatoarea Kate Moss

>  Cunoscutul fotomodel Kate Moss a recunoscut ca, in 1998, s-a internat la clinica The Priory pentru a fi tratata impotriva depresiei. Dupa ce a parasit clinica, timp de zece ani a continuat sa consume insa alcool inainte de a urca pe podium.

>  Anul trecut, cotidianul „Daily Mirror” a publicat cateva fotografii in care Moss priza cocaina. Din aceasta cauza, fotomodelul a pierdut multe contracte si a fost nevoita se se retraga pentru o perioada. A revenit insa in mod spectaculos, iar noua colectie pe care a lansat-o pare sa aiba un succes extraordinar.

EXPLICATII

Care sunt cauzele declansarii stresului la personalitati?

>  „Cand esti celebru esti vulnerabil la aprecierile personale ale celorlalti oameni. Publicul este, pana la urma, cel care iti controleaza modul in care evoluezi in cariera”, explica Charles Figley, directorul Programului de Cercetare Psihosociala de la Universitatea de Stat din Florida.

>  Figley, care a scris o carte despre stresul caracteristic celebritatilor, a efectuat un studiu pentru a stabili principalele cauze care provoaca stresul in cazul celebritatilor.

>  Iata cateva cauze care provoaca stresul persoanelor publice, conform studiului, publicat de revista „Psychology Today”: presa tabloida, criticile, lipsa de intimitate, monitorizarea constanta a vietilor lor, ingrijorarea in ceea ce priveste viitorul carierei, lipsa de siguranta, curiozitatea exagerata a fanilor.

>  Reactiile celebritatilor la stres constau in: depresie, insomnii, lipsa de concentrare, paranoia, lipsa de incredere in sine.

Van Damme, depresiv

In perioada in care rolurile in filme veneau unul dupa altul, Jean-Claude Van Damme a trecut si el printr-o perioada grea - a luat droguri, a fost diagnosticat cu depresie ciclica si a fost acuzat ca si-a maltratat sotia. Van Damme continua sa ia medicamente pentru a diminua efectele pe care le-a avut puternica sa depresie.

Momentele dificile ale succesului

In timp ce era in turneul de promovare a albumului „Jagged Little Pill”, cantareata Alanis Morissette a trecut printr-o puternica depresie. „Eram atat de preocupata de a-mi respecta programul incat sanatatea fizica si psihica nu a mai fost o prioritate”, a marturisit ea. Citata de publicatia „Psychology Today”, cantareata a povestit ca, desi era intr-o perioada in care avea foarte mult succes, a trecut prin momente dificile.

Pentru a lupta impotriva depresiei, Morissette spune ca a calatorit in India si in Cuba si a luat legatura cu prietenii cu care nu mai vorbise de foarte mult timp. Intr-un an a reusit sa treaca peste depresie si a revenit in studio pentru a produce un alt album.

O „printesa” depresiva

Potrivit revistei „Psychology Today”, Carrie Fisher, interpreta personajului Leia, din „Star Wars”, sufera de depresie de la varsta de 15 ani. Dupa ce in 1985 a luat o supradoza, „printesa” a petrecut 37 de zile intr-un centru de reabilitare, unde a fost tratata pentru dependenta de Percodan. Fisher a reusit sa treaca peste aceasta perioada urmand un tratament medical si sedinte de terapie.

Ne puteți urmări și pe Google News