Nicolae Vacaroiu s-a vazut la sfarsitul mandatului de presedintele interimar al Romaniei.
El si-a prezentat bilantul mandatului de o luna. Locul ales a fost Pitesti, Arges, adica judetul unde a fost ales ca senator. Presedintele interimar spune ca nu si-a dorit aceasta postura si ca nu a fost „comoda” si din pricina faptului ca perioada pentru care a trebuit sa exercite aceasta functie „a fost scurta”.
Luna cat a fost sef al statului nu l-a convins pe Vacaroiu sa-si doreasca permanent aceasta functie. „Cu siguranta nu voi candida. Sunt senator de Arges, presedinte al Senatului. Am fost de toate: prim-ministru, sef al fiscalitatii, sef al preturilor in Romania, ministru adjunct al economiei. Cred ca este nevoie ca generatiile noi sa participe la competitia pentru functia de presedinte al Romaniei” a spus Vacaroiu.
ANI, copilul lui Vacaroiu
La capitolul realizari, presedintele interimar a trecut faptul ca a reusit sa impuna un alt „stil de lucru” pentru institutia prezidentiala prin intalnirile saptamanale cu primul-ministru si presedintii celor doua Camere.
„Mi-am dorit, in cele cateva saptamani de interimat, un climat de liniste si de neamestec in activitatea celorlalte institutii ale statului”, a spus Vacaroiu. In acest sens, el a mentionat faptul ca a reusit sa stabileasca „de comun acord cu toate partidele parlamentare, cu exceptia PD” ca legile privind integrarea sa fie adoptate cu prioritate in parlament.
Vacaroiu s-a declarat multumit si de ritmul de crestere „extrem de pozitiv” al economiei, previzionand ca, pana la sfarsitul anului, se vor inregistra o crestere economica de 6,8%-7% si o inflatie de 3,6%-3,8%. Printre realizarile sale ca presedinte interimar, Vacaroiu a enumerat adoptarea Legii ANI la Senat.
Lege pe care nu a reusit insa sa o adopte in perioada in care era doar presedinte al Senatului. „In maximum sase luni, ANI va functiona la nivelul fiecarui judet. De la presedinte la ultimul consilier local, toti vor fi monitorizati”, a descris el efectele legii. In cadrul bilantului, Vacaroiu a mentionat si faptul ca la sedinta CSAT nu a pus in discutie retragerea trupelor din Irak sau numirea unui nou sef la SIE, lasandu-le in seama presedintelui ales.
Inainte de a-si lua „adio”, Vacaroiu s-a pronuntat si asupra formei de guvernamant, avertizand: „Nu e bine sa avem republica prezidentiala”.