Expunerea la o lumina vie timp de 90 de minute, seara, a modificat ciclul circadian uman normal, care dureaza aproximativ 24 de ore prelungindu-l cu o ora, potrivit unui experiment realizat pentru NASA.
Scopul acestui inedit experiment este acela de a-i pregati pe astronauti pentru conditiile de viata de pe Marte. Rezultatele acestei cercetari, care s-a desfasurat timp de 65 de zile si a implicat 12 subiecti (noua barbati si trei femei) de varste cuprinse intre 22 si 33 de ani, ar putea fi utile si in ameliorarea sau vindecarea tulburarilor de somn.
Subiectii erau tinuti in camere fara ferestre si fara ceasuri, iar in fiecare seara erau supusi unei lumini puternice, in doua sesiuni de 45 de minute fiecare. Studiul, condus de cercetatori ai Facultatii de Medicina Harvard, a aratat ca oamenii isi pot altera ritmul circadian, „ceasul biologic” individual, cu putin peste o ora.
Absolut toti subiectii au reusit sa se adapteze astfel la ziua martiana, care este cu o aproape o ora mai lunga decat cea terestra. Experientele facute pe animale de laborator au indicat ca ritmul circadian este inca si mai flexibil si se poate autoregla. Aceasta sugereaza ca o „terapie cu lumina” i-ar putea ajuta pe oamenii care sufera de insomnie sau al caror ceas biologic este dereglat, cum se intampla la schimbarea fusului orar.