Europa, posibil paradis al pirateriei

Europa, posibil paradis al pirateriei

Pe 25 aprilie, Parlamentul European a votat textul unei noi directive prin care se incearca armonizarea sanctiunilor aplicate celor care incalca drepturile de proprietate intelectuala in tarile membre.

Producatorii de software, dar si creatorii de muzica sau alte opere sunt nemultumiti pentru ca noile norme limiteaza raspunderea celor care contrafac sau pirateaza o opera protejata de legile dreptului de autor dar o folosesc numai in uz propriu.

Proiectul nu se aplica in cazul inventiilor, deoarece initiatorii normelor au luat in considerare ingrijorarile cum ca astfel de reglementari ar putea genera litigii.

„Aceasta noua directiva va proteja grupurile implicate in pirateria internet si care sunt in varful piramidei. Aceste grupuri pot fi implicate in pirateria on-line mai mult pentru notorietate si spirit de aventura decat pentru obtinerea de profit economic, a declarat Francisco Mingorance, de la Bussines Software Alliance (BSA) Europe.

Mai mult, BSA se teme ca acest set de norme ar putea incuraja transformarea Uniunii Europene intr-un „paradis al pirateriei”. Datorita nivelului ridicat al pirateriei din Romania, peste 50 de milioane de dolari sunt pierduti anual de industria autohtona de IT.

Ne puteți urmări și pe Google News