Locuri mai putin cunoscute, incarcate de istorie sau de legenda.
Judetul Brasov atrage in fiecare an mii de turisti romani si straini, atat datorita istoriei si culturii, cat si gratie muntilor care ocupa 40% din suprafata judetului. Cu toate acestea, exista locuri mai putin cunoscute de turisti, dar nu mai putin atragatoare.
Pentru informarea persoanelor care doresc sa-si petreaca o vacanta in judetul Brasov, USAID a finantat crearea site-ului www.brasovtourism.com. De asemenea, alte detalii referitoare la posibilitatile turistice ale Brasovului pot fi aflate de la Asociatia pentru promovarea si dezvoltarea turismului din judetul Brasov, tel./fax 0268.474.288.
Cetatea Taraneasca Prejmer
Bijuteria pe care o ascunde Prejmerul - „satul cu 1.000 de izvoare” - este biserica fortificata din secolul al XIII-lea, la constructia careia au pus umarul localnicii, dar si calugari din ordinele teuton si cistercian. Impresionant este zidul fortificatiei, gros de 5-6 metri, cu 300 de incaperi, unde se retrageau satenii in caz de invazie.
O plimbare pe Drumul Strajii (locul dimprejurul zidului de aparare de unde barbatii trageau cu archebuze si aruncau in dusmani cu smoala si apa fiarta) te transporta in atmosfera secolului al XV-lea. Dupa ce parcurgeti 15 km din Brasov, la Prejmer gasiti locuri de cazare la sapte pensiuni.
Vama Buzaului
Situata la 50 km de orasul Brasov, Vama Buzaului este asezarea unde, pana in secolul al XIX-lea, a functionat vama dintre Transilvania si Muntenia.
Potrivit localnicilor, langa ruinele vechii biserici catolice se afla ingropata o comoara. Ei spun ca bijuterii din aur, ceasuri si doua caldari cu galbeni au fost ingropate langa sicriul singurei fiice a unui jandarm de la vama. Satenii sustin ca acolo au fost vazute flacari - semn ca exista o comoara... Turistii tentati de ea, dar si de cascadele din zona muntoasa, potrivita pentru drumetii, se pot caza la una dintre cele 12 pensiuni turistice din localitate.
Viscri, preferinta Printului Charles
Un loc mai ferit de ochii turistilor si cu o atmosfera intima este biserica saseasca din Viscri, datand din secolul al XII-lea. Daca vreti sa vizitati aceasta biserica fortificata, e de preferat sa alegeti o perioada senina, deoarece, dupa 70 km de drum asfaltat, veti merge alti 10 km pe un drum de tara.
Efortul merita, intrucat este posibil sa-l intalniti pe Printul Charles al Marii Britanii, care si-a cumparat acolo o casa. De altfel, multi englezi si nemti vin in localitate ca sa doarma intr-unul dintre sertarele paturilor vechi sasesti din casele oamenilor. Cei care aleg Viscri pot innopta si lua masa la sapte pensiuni din localitate.
Grota Ursitelor
Langa comuna Sinca Veche, la 45 km de Brasov, se afla un loc unde putinele persoane care il cunosc vin sa-si „umple rezervorul” cu energie pozitiva - Grota Ursitelor. Numita si Templul Ursitelor, deoarece candva pestera a fost un templu dacic. Se spune ca, in vremuri legendare, in grota se desfasurau ritualurile ielelor.
Acum locul este ingrijit de trei calugari ortodocsi. Pe peretele de deasupra unuia dintre cele doua altare sunt desenate o cruce, steaua lui David si un profil barbatesc, ce poate reprezenta un dac sau pe Iisus.
Comuna nu dispune de spatii de cazare, turistii putand innopta fie la o pensiune din Ohaba, la 3 km de Sinca Veche (7 locuri), sau la 4 km de localitate, la una dintre cele 16 cabane de la Baile Persani.
Sambata de sus
Manastirea „Constantin Brancoveanu”
Un loc cu o spiritualitate deosebita, dar si cu o priveliste coplesitoare este Manastirea „Constantin Brancoveanu” din Sambata de Sus. Asezamantul, care dateaza din secolul al XVI-lea, se afla la 79 km de Brasov, in apropiere de orasul Fagaras.
Multi vin aici sa bea apa din Izvorul Tamaduirii, despre care se spune ca a vindecat numerosi credinciosi. Turistii care doresc sa ramana peste noapte in apropiere de manastire au la dispozitie aproximativ 180 de locuri de cazare la pensiuni si vile si 86 de locuri la Hotelul Diana.