Sub calcaiul Kremlinului

Sub calcaiul Kremlinului

Opozitia rusa, calcata in picioare la Moscova si Sankt Petersburg.

Marile manifestatii ale opozitiei anuntate pentru sambata si duminica in mai multe orase ale Rusiei au esuat lamentabil, putinii oameni care au iesit in strada pentru a critica regimul Putin fiind imprastiati de bastoanele fortelor de ordine si depasiti numeric de demonstrantii fideli presedintelui.

Organizatorii protestului de sambata de la Moscova, coalitia „O alta Rusie”, nu contau pe mai mult de 5.000 de manifestanti, insa autoritatile au avut grija sa mobilizeze circa 9.000 de politisti si membri ai fortelor speciale OMON.

Dube ale politiei fusesera parcate discret inca de dimineata in zona centrala, iar multi dintre manifestanti nici nu au mai apucat sa ajunga la locul desemnat, unii fiind arestati inca de la gara.

In total, sute de opozanti au fost ridicati, in frunte cu fostul campion de sah, Gari Kasparov, astazi unul dintre cei mai vocali adversari ai presedintelui Putin. Pretextul legal oferit de autoritati a fost acela ca protestatarii nu aveau autorizatie pentru un mars, ci doar pentru un miting.

Tentativa protestatarilor de a ajunge in Piata Puskin a fost reprimata cu brutalitate, fortele de ordine apeland la bastoanele din dotare fara jena, sub privirile a zeci de jurnalisti straini.

De altfel, mai multi ziaristi au fost si ei interpelati. Gari Kasparov a fost retinut timp de cinci ore la comisariat si amendat pentru tulburarea linistii publice cu 1.000 de ruble, echivalentul a 28 de euro.

Protestatarii isi asuma riscuri

Regimul lui Putin „nu se teme de varsari de sange”, a declarat Kasparov dupa eliberare, adaugand ca actualii lideri „nu se vor da in laturi de la nimic pentru a se mentine la putere”.

Prezent la manifestatie, fostul premier Mihail Kasianov, astazi unul dintre liderii palidei opozitii din Rusia, a fost si el bruscat de fortele de Securitate, insa nu a fost arestat.

Duminica, protestele s-au mutat la Sankt Petersburg. In cursul diminetii, liderii locali ai opozitiei isi exprimau speranta ca oamenii vor veni in numar mare, manati de indignare dupa evenimentele de sambata.

Numarul participantilor a fost insa foarte mic, in jur de o mie de persoane, astfel ca dispersarea lor a fost o joaca de copii pentru fortele de ordine, care instalasera baricade si plasasera un tun cu apa.

IDOLATRIE

Putin, campionul tineretului

In contrast cu opozantii haituiti, cei 15.000 de militanti din Tanara Garda si-au tinut mitingul netulburati in centrul Moscovei, agitand drapele nationale si scandand lozinci pro-Putin. „Democratie da, Maidan nu!”, strigau manifestantii, cu referire la revolutia portocalie din Ucraina.

Miscarea Tanara Garda este conceputa special pentru a atrage tineretul si a-l fanatiza. Astfel, manifestantii pot cumpara tricouri si insigne cu caracter mobilizator, iar tinerele prezente sambata in Piata Puskin s-au putut poza imbratisand o replica din carton a lui Vladimir Putin.

Oamenii departamentului de propaganda au grija sa strecoare in textele cu care sunt indoctrinati tinerii sustinatori ai presedintelui si mesaje cu caracter nationalist, cum ar fi cel auzit duminica, referitor la alungarea strainilor din Moscova.

Chiar daca pentru un observator strain este evident ca astfel de miscari sunt dirijate de papusarii de la Kremlin, nu este mai putin adevarat ca, la ora actuala, in Rusia nu se poate vorbi de o opozitie veritabila.

Unii dintre liderii opozitiei au calificat interventia brutala a politiei drept un semn de slabiciune, insa Vladimir Putin ar fi putut la fel de bine sa vrea sa dea un semnal extrem de ingrijorator: ca se simte foarte stapan pe situatie si nu-si face nicio grija ca Occidentul ar putea critica violentele la care se dedau oamenii sai.

Ne puteți urmări și pe Google News