Depozitarul Central, un pas urias pentru piata de capital

Depozitarul Central, un pas urias pentru piata de capital

Depozitarul Central SA si-a inceput oficial activitatea pe 12 aprilie.

Institutie post-tranzactionare, societatea a preluat operatiunile de compensare-decontare care cadeau pana acum in sarcina Bursei de Valori Bucuresti.

Depozitarul Central are ca principal obiect de activitate prestarea serviciilor de depozitare si registru cu valori mobiliare, tranzactionate pe pietele reglementate.

Este singurul organism abilitat sa aloce si sa administreze codurile ISIN (Internet Securities Identification Number) si CFI (Clasification of Financial Instruments), stabilite de International Organization of Standardization (ISO).

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai mult, este institutia ce va permite eliberarea de extrase de cont pe baza de semnatura electronica, o premiera in Romania. Acest lucru va pune capat dificultatilor pe care le intampinau pana acum cei ce doreau sa stie care este situatia bunurilor mobiliare detinute.

Folosirea semnaturii electronice de o companie sau persoana fizic nu este posibila decat de la un singur calculator deoarece aceasta semnatura se aloca pe baza adresei fizice a acestuia (IP).

„Depozitarul Central este o institutie fundamentala in derularea si functionarea tranzactiilor bursiere”, a spus Stere Farmache, directorul general al BVB.

„Va fi banca Sud-Est europeana de actiuni. Avem de recuperat foarte mult. Depozitarul fiind o institutie de baza ce poate contribui decisiv la cresterea pietei de capital”, a adaugat Ovidiu Pop, presedintele Depozitarului Central.

Institutia  a fost autorizata de CNVM incepand cu 14 decembrie 2006, functionarea sa deplina fiind certificata si de Banca Nationala a Romaniei, in martie 2007.

Depozitarul Central vrea sa-si majoreze capitalul social de la trei la cinci milioane de euro, pana la jumatatea lui 2008.