Americanii de la cratita

Americanii de la cratita

Tot mai multi barbati renunta la cariera pentru rolul de "casnica".

Din ce in ce mai multi tati din Statele Unite isi abandoneaza cariera pentru a sta acasa si a avea grija de copii, releva AFP. Daca, in 1996, numarul acestora era de 49.000, acum, tatii „closca” sunt de circa trei ori mai multi.

Potrivit statisticilor oficiale, 159.000 de barbati au ales sa se dedice in totalitate caminului. Totusi, asociatiile care se ocupa de problemele familiei estimeaza ca numarul tatilor care au ca principala sarcina ingrijirea celor mici ajunge la aproximativ doua milioane daca se iau in calcul si barbatii care lucreaza acasa sau cu jumatate de norma.

Treptat, tatii „closca” incep sa se obisnuiasca cu rolul de mama, iar organizatiile neguvernamentale si grupurile de sprijin au grija ca acestia sa nu se simta izolati sau chiar neajutorati.

Apar tot mai multe bloguri unde barbatii casnici primesc sfaturi utile, iar anual se organizeaza o conventie, unde pot face schimb de retete si-si pot impartasi experientele.

Cine aduce banul in casa

Barbatii aleg sa se dedice caminului, in principal, din cauza faptului ca au un salariu mai mic decat sotiile lor. „Se intampla din ce in ce mai des ca intr-un cuplu femeia sa castige mai bine decat barbatul.

Desi multor barbati le vine greu sa ia decizia de a ramane acasa cu copiii, recurg la acest gest din motive economice”, a explicat Aaron Rochlen, profesor de psihologie la Universitatea din Texas.

De altfel, Rochlen a facut de curand un studiu referitor la tatii „closca”. Dintre cei 210 barbati care au reprezentat subiectul cercetarii, cele mai mare probleme de adaptare la noul rol l-au avut cei care pun mare pret pe valorile traditionale masculine.

Pentru cei care dau dovada de o gandire mai putin inchistata, tranzitia nu a fost atat de dificila.

CONFESIUNI

Spaimele barbatilor intretinuti de sotii Unii dintre barbatii care au ales viata casnica nu se feresc sa vorbeasca despre sentimentele care i-au incercat. Mark Ruis, in varsta de 38 de ani, isi aminteste ca ultima sa zi din cariera a fost cea din ajunul nasterii fiicei sale.

Sotia lui, care ocupa un post de conducere intr-o firma, are un salariu mult mai mare, astfel ca nivelul de trai al familiei ar fi avut de suferit daca nu ar fi fost el cel care sa ramana acasa. „Initial am crezut ca nu sunt in stare, dar iata ca ma descurc”, a spus el.

Un alt tata care s-a dedicat caminului este Peter Steinberg, in varsta de 42 de ani. In urma cu sapte ani, sotii Steinberg au ajuns la concluzia ca este mai rentabil ca el sa-si abandoneze cariera de asistent social pentru a avea grija de copii.

„Prima zi in care am ramas acasa a fost cea mai grozava pentru ca, atunci cand m-am trezit, m-am simtit ca in vacanta. A doua zi,  am realizat insa ca in responsabilitatile mele nu intra numai cele doua fetite ale noastre, ci si treburile gospodaresti”, isi aminteste el.

Ne puteți urmări și pe Google News