Aceasta constructie simpla, din lemn sau metal, impreuna cu plantele cataratoare care o insotesc, poate pune in valoare chiar si cel mai mic spatiu verde.
O pergola este o constructie simpla care iti poate personaliza gradina. Chiar daca este mica, acest gen de structura, sprijinita sau nu de un perete al gradinii, creeaza un spatiu intim.
Legata de casa, ca o zona intermediara intre interior si exterior, pergola devine un loc de refugiu si relaxare in zilele calde sau chiar si in cele ploioase si va acoperi intr-un mod elegant terasa. Ea permite, de asemenea, umbrirea delicata a teraselor si le transforma in locuri in care intreaga familie se poate intalni pentru a lua micul dejun sau ca sa se relaxeze.
Dar pergola nu este destinata doar caselor. Poti sa iti faci una chiar daca locuiesti la bloc si o poti amplasa fie la intrarea in scara, fie intr-un colt de gradina pe care il doriti a fi mai retras. Acolo va puteti retrage, la adapost de razele puternice ale soarelui sau in serile racoroase de vara.
Suport pentru plante si element despartitor
Aspectul ei deschis creeaza un design interesant chiar si in cea mai simpla sau mica gradina, unde multe forme masive (pereti, garduri etc.) limiteaza spatiul. O simpla pergola amplasata pe o alee marcheaza frontiera intre doua parti ale gradinii, iar plantele care o acopera maresc si mai mult efectul.
O alta solutie ar fi sa o amplasati la intrarea in gradina, reusind astfel sa creati o superba arcada de verdeata care va incanta chiar si cel mai cusurgiu musafir.
Pergolele servesc bineinteles ca suport pentru plante. Astfel, nu doar umbresc parti ale gradinii, ci „sustin” trandafirii urcatori sau alte plante cataratoare si dau o nota verticala unei gradini inca in dezvoltare.
Modele functionale
Pergola poate fi construita din grinzi de lemn orizontale, sub forma de acoperis, sustinut de coloane. Pentru una de dimensiuni mari poti construi chiar si o podea.
Cele de dimensiuni mici pot avea forma unor arcade cu partile laterale formate din grilaje. Daca folosesti o astfel de pergola pe o terasa unde plantelor le trebuie vas, alege un model ce are pe partile laterale si locuri speciale pentru pamant.
Daca iti doresti un colt intim, romantic si relaxant, acoperit cu flori parfumate, poti folosi pergole ce adapostesc balansoare, banci etc. Aspectul pergolelor poate varia foarte mult. Cele in forma de chiosc pot fi circulare, patrate sau hexagonale, iar cele folosite pentru a da ideea de poarta pot fi dreptunghiulare sau cu partea de sus in forma de arcada.
Materialul sa se potriveasca cu stilul dorit
Lemnul este materialul cel mai folosit pentru pergole. El poate fi lasat in culorile naturale sau vopsit. Stilul romantic, prezent in gradinile englezesti, foloseste pergolele vopsite in alb, culoare care capteaza atentia si creeaza astfel un punct focal in gradina.
Pietrele sau caramizile sunt in general mai scumpe, dar aspectul unei pergole construite din astfel de materiale este cu adevarat deosebit. Daca exteriorul casei tale este din piatra sau caramida, este bine sa alegi aceste materiale si pentru construirea pergolei. In acest fel vei crea un aspect estetic si unitar.
Pergolele din metal evoca sarmul hanurilor de odinioara si reprezinta o buna alegere pentru a acompania o casa veche. Ele au insa si un dezavantaj: montarea lor nu se poate face decat de catre un profesionist.
La casele moderne, metalul (de obicei fierul forjat) se potriveste adesea mai bine decat lemnul. Un simplu grilaj metalic poate crea volume interesante. Pentru a-si pastrat aspectul de-a lungul anilor, trebuie sa aplici un tratament antirugina, care il protejeza pentru mult timp.
Verde
Alege plante potrivite
Pentru a imbraca o pergola poti folosi un numar mare de plante cataratoare. Acestea nu au nevoie de o ingrijire deosebita, iar gradina ta va fi un punct de atractie in orice anotimp.
Iedera (Hedera helix) poate decora pergolele de-a lungul intregului an cu frunzele sale tot timpul verzi. Clematisul (Clematis sp.) este foarte decorativ prin florile sale mari si colorate in diverse nuante. Ai grija caci, chiar daca prefera locurile foarte luminate, ii place sa stea cu „picioarele in umbra”.
Tecoma (Campsis radicans), cu trompetele sale portocalii sau grena, reprezinta o alegere excelenta pentru a crea un loc umbrit. Glicina (Wisteria sinensis), cu cascadele ei de flori, produce o imagine de neuitat, dar dureaza din pacate doar 3 saptamani. Daca pergola este aproape de un copac, glicina se va urca si in acesta, iar tabloul va fi si mai spectaculos.
Caprifoiul (Lonicera sp.) reprezinta o buna alegere pentru gradinile parfumate, in care te poti relaxa dupa o zi de munca. Trandafirii (Rosa sp.) cataratori sunt disponibili prin numeroasele soiuri ce difera prin culoarea si tipul florilor.
Majoritatea nu infloresc decat o data pe an, dar in acel moment gradina devine cu adevarat spectaculoasa. Vita de Canada (Parthenocissus sp.) este decorativa prin frunze mai ales toamna, cand acestea se coloreaza in nuante de rosu.