Traian Basescu se va consulta marti cu reprezentantii partidelor parlamentare.
Mass-media a prezentat scenarii prin care Basescu se va descotorosi de Tariceanu dupa intrunirea de poimaine. Partidele parlamentare sunt chemate marti la Cotroceni pentru consultari. In media circula deja cateva scenarii prin care presedintele Basescu ar dori sa schimbe premierul. O varianta vehiculata ar fi cea a unui guvern de uniune nationala condus de un prim-ministru tehnocrat.
Numele cel mai vehiculat este cel al lui Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale. Isarescu a mai detinut functia de premier intre decembrie 1999 si noiembrie 2000. O alta varianta prezenta in presa este cea conform careia presedintele va propune PSD-ului functia de prim-ministru. In acest caz, Mircea Geoana s-ar putea instala in biroul din Palatul Victoria.
A treia varianta ar fi ca Basescu sa adreseze un mesaj de conciliere intre PNL si PD, prin care sa fie scos din orice discutie principalul adversar politic al Aliantei, PSD. Pe langa aceste variante mai exista optiunea unui guvern minoritar format numai din liberali, precum si solutia alegerilor anticipate, sustinuta in continuare de democrati.
Continua atacurile Potrivit unor surse din Alianta, informatiile despre un eventual guvern de uniune nationala nu reprezinta decat variantele de lucru ale partidelor, nicidecum ale presedintelui Traian Basescu. Sursele noastre spun ca premierul pare sa fi amanat, cel putin deocamdata, scoaterea ministrilor democrati din guvern pentru ca se teme ca va pica in parlament, ceea ce-i va permite presedintelui sa numeasca un alt premier.
Dupa interviul acordat postului de televiziune BBC World, in care seful guvernului si presedintele s-au atacat fara jena, Calin Popescu-Tariceanu a lansat ieri un nou atac la presedinte referitor la zvonul prin care Basescu ar vrea sa il puna pe Mircea Geoana prim-ministru. "Presedintele nu ar face decat sa continue ceea ce a inceput cu PSD, si anume numirile la SRI, la Avocatul Poporului. Cand provin din acelasi partid, sigur ca la un moment dat ajung sa se si inteleaga", a spus presedintele PNL.
"Scenarii neplauzibile" Analistul politic Bogdan Teodorescu nu da prea multe sanse principalelor trei variante. "Intrarea PSD la guvernare cu un an inainte de alegeri ar fi o miscare gresita. Nu cred ca PSD si-ar dori responsabilitatea unei guvernari. Un executiv de uniune nationala condus de un tehnocrat nu ar fi in avantajul nimanui. Impacarea PNL cu PD ar fi o varianta, dar nu stiu cum poate presedintele ajuta, el fiind de multe ori marul discordiei", apreciaza analistul.
Teodorescu spune ca intrunirea de marti se poate termina si fara propuneri spectaculoase din partea presedintiei: "In ultimul timp, Tariceanu a incercat sa preia rolul de mediator al presedintelui, s-a consultat cu partidele.
Acum, Basescu isi ia inapoi ceea ce i se cuvine, dar discutia de la Cotroceni nu trebuie neaparat sa aduca un nou premier. Poate fi despre votul uninominal, despre problema consulatelor din Moldova, despre strategia postaderare si asa mai departe." Presedintele social-democratilor, Mircea Geoana, asteapta mutarea lui Tariceanu si spera in destramarea Aliantei.
Geoana nu refuza nimic "Noi ne reafirmam interesul pentru a explora toate posibilitatile de a gasi o guvernare stabila pentru urmatorii doi ani. Prima optiune o are domnul Tariceanu, care trebuie sa tina cont ca Alianta, un corp politic defunct, constituie un obstacol si o sursa permanenta de scan-dal si tensiune.
Daca domnul Tariceanu o va fructifica, vom analiza, daca nu o va fructifica in timp scurt, atunci ne vom apleca si asupra altor optiuni. Sunt mai multe variante. Este clar insa ca guvernul nu mai trebuie sa fie o compozitie a Aliantei. Daca aceasta varianta nu gaseste sprijin in parlament, va trebui sa gasim o alta formula cu un guvern minoritar", a declarat presedintele PSD, citat de Mediafax.
Geoana nu exclude variantele de participare la guvernare si nici organizarea anticipatelor: "Ne putem gandi si la un guvern de uniune nationala sau cu un sprijin mai larg pentru a da tarii o guvernare stabila. Daca aceste doua, trei variante nu merg, facem anticipate", a afirmat Geoana.