Investitiile prea mici ridica pretul caselor

Investitiile prea mici ridica pretul caselor

Preturile locuintelor construite de dezvoltatorii imobiliari sunt in continuare ridicate.

Desi s-au orientat spre terenurile mai ieftine din zonele periferice ale marilor orase, acestia nu au construit ansambluri mari de locuinte.  Principalul motiv pentru care locuintele construite la marginea marilor orase sunt prea scumpe este faptul ca dezvoltatorii imobiliari s-au limitat la un numar mic de case construite. La ora actuala insa, acestia au inceput sa se orienteze spre a ridica ansambluri rezidentiale cu pana la 1.000 de case.

Mai ieftin pentru client "Planorama" este numele unui proiect al companiei Neocasa, prin care vor fi finalizate patru imobile a cate 15 etaje, cu aproximativ 1.200 de apartamente de una, doua sau trei camere. Situat in zona Doamna Ghica din Capitala, ansamblul este dezvoltat de Euro Habitat pe o suprafata de 18.000 de metri patrati. Preturile fara TVA variaza intre 33.000 de euro, pentru o garsoniera, si 90.000 de euro pentru un apartament de trei camere.

Adama Holding Ltd. este inca una din companiile cu o prezenta activa pe piata imobiliara. Printre proiectele sale se numara si "Evocasa Ploiesti Suburban", care va cuprinde aproape 1.000 de vile si apartamente situate in zona verde din nordul orasului prahovean.

"Avantajele unui dezvoltator imobiliar, atunci cand construieste ansambluri rezidentiale in zonele aflate la periferia marilor orase, sunt in primul rand legate de investitie. Tendinta care exista in momentul de fata pe piata imobiliara este aceea a dezvoltarii de proiecte in zona de periferie a orasului, din ratiuni de pret si de spatiu", a declarat Daniela Visan, Marketing Manager in cadrul Arco Real Estate Consulting Romania.

Utilitatile sunt scumpe Potrivit lui Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), unul din motivele care au condus la preturi ridicate pentru locuintele de la periferia oraselor il reprezinta costurile la utilitati. La acestea se adauga si faptul ca "dezvoltatorii imobiliari au mers pe un standard de suprafata mai mare decat cel cu care suntem noi obisnuiti", a mai spus acesta.

"Tendinta de a se orienta in blocuri de locuinte s-a manifestat cam din jumatatea anului 2005. Initial, se indreptasera spre locuinte unifamiliare, insa segmentul de public reprezentat de partea superioara a clasei mijlocii a inceput sa-si rezolve aceasta problema si cererea a inceput sa scada", a mai spus purtatorul de cuvant al ARAI.

Tendinte "In momentul de fata, pe piata imobiliara exista o criza accentuata de spatii imobiliare, cererea depasind cu mult oferta. Deficitul de apartamente este la ora actuala foarte mare, iar pentru ca acesta sa fie eliminat, ar trebui sa fie date la cheie aproximativ 3.000 de apartamente in fiecare an.

In urmatorii 4-5 ani, desi a inceput sa se construiasca vizibil in zona rezidentiala, criza se va mentine si va fi chiar accentuata de cresterea preturilor la apartamente, dar si ca urmare a noilor norme BNR", a adaugat Daniela Visan.

OFERTA

Piata imobiliara, un segment controversat > Intr-un studiu recent realizat de compania Eurisko, citat de cotidianul "Nine O’Clock", se arata ca "piata imobiliara ramane cel mai controversat segment. Numeroase proiecte se afla in desfasurare, iar dezvoltatorii sustin ca noile locuinte sunt destinate persoanelor cu venituri medii".

> Potrivit acestui studiu, aceasta situatie nu coincide cu realitatea, iar "dezvoltatorii imobiliari trebuie sa gaseasca solutii pentru a putea profita de cererea considerabila de pe piata".

> Conform publicatiei "Nine O’Clock", in Bucuresti, investitiile in real estate oscileaza intre 7,7-8a, pentru spatiile destinate birourilor, si 9-10% pentru constructiile in zonele industriale. Comparativ, in Budapesta, acelasi tip de investitii variaza intre 8 si 10%, in Praga - intre 8,5 si 10%, iar in Varsovia - intre 9 si 10%.

Ne puteți urmări și pe Google News