Ungaria, in stare de alerta

Ungaria, in stare de alerta

Budapesta este in stare de alerta, cu o zi inaintea manifestatiilor prevazute sa se desfasoare in Ungaria, cu ocazia Zilei nationale, care s-ar putea transforma in proteste violente, alimentate de militantii de extrema-dreapta, transmite AFP.

Serviciile de securitate au avertizat populatia ca militanti extremisti inarmati planuiesc sa comita atacuri coordonate joi, de Ziua nationala, cand se comemoreaza razboiul de independenta fata de regimul Habsburg, din 1848.

Anumite grupari de extrema-dreapta si-au anuntat intentia de a participa la o manifestatie pasnica, la apelul principalului partid conservator de opozitie, Fidesz, la care sunt asteptati zeci de mii de participanti.

Politia a perchezitionat, astazi, un apartament din Budapesta si a confiscat materiale folosite la fabricarea a zeci de coctailuri Molotov, a anuntat agentia MTI.

Potrivit purtatorului de cuvant al politiei, Gyorgy Zsombok, apartamentul apartine unui membru al unei grupari de extrema-dreapta, care a recunoscut ca intentiona sa utilizeze dispozitivele in timpul manifestatiilor de joi.

Importante forte ale politiei vor fi mobilizate maine, iar circa 100 de camere video instalate recent vor ajuta la supravegherea locurilor sensibile din capitala. Spatiul aerian din Budapesta va fi partial inchis.

Politia se teme de o repetare a evenimentelor de la 23 ocombrie 2006, cand protestatarii de extrema-dreapta au incercat sa declanseze violente in timpul unei manifestatii pasnice, cu ocazia a 50 de ani de la revolutia ungara anticomunista din 1956.

Budapesta a fost scena unor manifestatii violente in septembrie, dupa ce premierul Ferenc Gyurcsany a recunoscut ca a mintit cu privire la starea economica a tarii, pentru a castiga alegerile din aprilie 2006.

Ne puteți urmări și pe Google News