Daca ati avut mereu unghii tari si sanatoase si va intrebati de ce acestea au devenit dintr-odata moi si casante, ar fi bine sa stiti ca la mijloc ar putea fi chiar stresul.
Din cauza supararilor, este posibil ca alimentatia dumneavoastra sa fi suferit modificari si sa va confruntati acum cu o carenta de vitamine ori minerale. Solutia nu este sa va indopati cu suplimente de calciu, ci sa faceti analize de sange pentru a vedea ce va lipseste din organism. Cel mai probabil ar putea fi vorba despre fier ori zinc.
Deformate si casante
Lipsa de fier nu se vede doar la nivelul unghiilor, care se deformeaza si devin casante, ci se poate manifesta inclusiv printr-un somn nelinistit, un nivel scazut de energie in timpul zilei, dispozitie proasta, ten palid, caderi ale parului. Pentru a verifica daca aveti astfel de probleme, cereti medicului de familie sa va prescrie analize amanuntite de sange.
Fierul, esential
Organismul are nevoie de fier pentru a fabrica pigmentul numit hemoglobina. Aceasta ajuta globulele rosii sa elibereze oxigen si contribuie la o buna circulatie a sangelui. „Este un element esential pentru functionarea organismului, fiind responsabil pentru transportul oxigenului”, mentioneaza medicul de familie Remus Lupu. El spune ca atunci cand nu se oxigeneaza bine „zona care produce unghia”, incep sa apara asa numitele „ondulatii”, ba, mai mult, unghiile devin subtiri si friabile.
Pericol de anemii severe
Anemiile prin deficit de fier sunt afectiuni foarte frecvente printre femei, spun specialistii deoarece acestea mananca mai putina carne rosie decat barbatii. „Este unul dintre alimentele cele mai bogate in fier si din care se absoarbe cel mai usor aceasta substanta”, adauga medicul Remus Lupu. El recomanda, in plus, ficatul la gratar, maduva de vita, pui sau porc si splina fripta.
Fierul se pierde usor si la menstruatie, mai ales in cazul celor care nu au un ciclu regulat si este greu de compensat lipsa lui atunci cand nu exista rezerve in organism. Printr-un consum adecvat de fier puteti scapa insa de carente. Mancati din plin alimente precum carne rosie, ficat, oua, linte, mazare, caise uscate si legume verzi.
Spanacul, in ciuda a ceea ce se stie despre el in mod traditional, nu este un aliment bogat in fier. Mai bine alegeti salata creata, varza Savoy ori suplimentele prescrise de doctor. Sunt utile produsele de tip cocktail, cum sunt combinatiile de polivitamine si oligominerale. Carentele de fier le puteti corecta in maximum cateva luni si se va rezolva nu doar problema unghiilor casante. Veti avea si un nivel mai ridicat de energie, dar tot ce trebuie sa faceti este sa aveti rabdare.
Zinc din urda
O alta cauza a unghiilor casante ar putea fi lipsa unui alt mineral, zincul. Acesta se gaseste in alimente precum carnea, scoicile, crapul, stridiile ori in branza (mai ales urda) si oua. Painea, cerealele, nucile, semintele de in, dovleac si unele legume verzi contin si ele zinc, dar organismul le absoarbe mai greu. „Deficienta de zinc se diagnosticheaza mai greu, necesitand analize speciale. Va puteti da insa seama de aceste carente si daca aveti frecvent tulburari de scaun”, precizeaza medicul Remus Lupu. In lipsa acestui mineral, pot aparea si probleme de metabolism.
Recomandare
Profitati de un desert cu vitamina C
> In privinta vitaminelor, va poate fi de folos vitamina C.
> Pe langa faptul ca va intareste sistemul imunitar, aceasta ajuta si la absorbtia fierului.
> Surse bune de vitamina C sunt murele, portocalele si fructele de kiwi.
> Dupa ce serviti friptura la masa de pranz, n-ar fi rau sa terminati la desert cu fructe proaspete.