Vom avea tot mai des seceta si inundatii

Vom avea tot mai des seceta si inundatii

Agentia Europena pentru Mediu avertizeaza ca modificarea climei va aduce mai des seceta si inundatii.

Reprezentantii agentiei au publicat miercuri un raport in care informeaza statele europene ca trebuie sa ia masuri urgente in intampinarea fenomenelor meteorologice extreme. Incalzirea climei va avea un impact critic asupra debiturilor raurilor, a irigatiilor agricole si a calitatii apei potabile, sustin expertii.

Documentul reia previziunile de la intalnirea ce a avut loc, sub egida Natiunilor Unite, la inceputul lunii la Paris. La reuniune, expertii au avertizat ca, in comparatie cu perioada 1980-1999, temperatura globala a planetei va creste cu 1,8 pana la 4 grade Celsius si ca nivelul oceanelor se va ridica cu 0,18-0,59 metri pana la sfarsitul secolului. 

Europa: fara ploi vara

Pentru Europa, previziunile arata o crestere a temperaturii medii de 2,1 pana la 4,4 grade Celsius pana in anul 2080. O alta crestere mai importanta a temperaturii, sustine raportul, va fi inregistrata in estul si sudul continentului. De asemenea, in nordul continentului, ploile vor deveni mai frecvente cu unu-doua procente pe fiecare deceniu, insa vor fi mai rare vara.

Sudul continentului va fi cel mai afectat de seceta. Aceasta ar putea fi simtita „in toate anotimpurile”, arata raportul, precipitatiile avand o scadere medie, pentru fiecare deceniu, de cinci la suta. Toata Europa se va confrunta insa cu mai multe valuri de caldura si canicula, dar si cu mai multe ploi violente. Europa s-a confruntat in ultimii cinci ani cu peste o suta de inundatii, conform datelor Observatorului pentru Inundatii de la Dratmouth.

Desi, dupa cum arata expertii, nu toate fenomenele meteorologice pot fi atribuite modificarii climei, „evenimentele recente, precum inundatiile din Marea Britanie din 2000-2001 si din Europa Centrala in timpul verii 2002, sunt considerate exemple semnificative pentru consecintele schimbarii climaterice”. 

Seceta de 85 de miliarde de euro

Valurile de caldura din sudul continentului vor aduce grave consecinte pentru culturile agricole, pentru industria energetica (baraje) si pentru resursele de apa. In ultimii 30 de ani, seceta a costat Uniunea Europeana aproximativ 85 de miliarde de euro, suma maxima pierduta pana acum in urma fenomenului fiind de 7,5 miliarde de euro, in 2003. Expertii cred ca apa va deveni o miza serioasa in sudul continentului, zona extrem de importanta atat pentru agricultura, cat si pentru turism.

Extreme

Furtuni, calduri si seceta

Ultimul raport al Comitetului Interguvenamental pentru Schimbari Climatice, dat publicitatii la inceputul lunii, arata ca Romania nu va fi ferita de fenomene meteorologice extreme. In toate regiunile situate la latitudini temperate s-a inregistrat deja o tendinta de crestere a fenomenelor extreme. Astfel, sunt posibile secete mult mai intense si vor fi din ce in mai frecvente si asa-numitele inundatii rapide: cantitati de precipitatii mari, intr-un interval de timp mai scurt. In plus, vom avea parte si de furtuni si vanturi mult mai puternice. Expertii spun ca vom avea tot patru anotimpuri, insa cu caracteristici diferite decat acum cateva decenii. (Ana-Maria Adamoae)

Ne puteți urmări și pe Google News