Parintii acuza felul in care medicii s-au ocupat de baietelul in varsta de 5 ani.
Le-a murit unicul copil in doar cateva ore si nici la ora asta nu stiu de ce si nici cine se face vinovat ca baietelul lor nu mai este in viata. Este drama prin care trec Traian si Mariana Liea din Costinesti, parintii lui Silviu.
"Ieri ne-am ingropat copilul. Joi era bine, pe picioare, a fost la gradinita, radea, eram si eu mandra ca mi l-a laudat educatoarea ca incepe sa vorbeasca, si duminica l-am ingropat", spune printre lacrimi Mariana Liea.
Traian, tatal, fumeaza tigara de la tigara. E furios pe medici: "In doua ore au gresit trei medici, mi-au omorat copilul. Vreau sa raspunda, nu ma las, pentru ca nu mai vreau sa treaca si alti parinti prin ce am trecut noi".
"Are un pic de amigdalita"
Silviu Liea avea 5 ani. S-a nascut cu o "tulburarea autista". Baiatul intelegea tot, dar nu comunica. Ani buni au umblat parintii cu el pe la doctori. Tatal, care este mecanic, a lucrat pe oriunde, in tara si strainatate. In urma cu doua saptamani, s-a intamplat minunea: Silviu a inceput sa vorbeasca, rar, isi cauta cuvintele, le silabisea. "M-a sunat la Tulcea si mi-a spus ,"bu-ni-cu-le, te iu-besc"", spune bunicul baiatului.
Joi la pranz, Silviu s-a intors de la gradinita si dupa-amiaza a dormit. S-a trezit la ora 16.00 tremurand, avea frisoane si rosu in gat. L-au dus la Spitalul Judetean Constanta, la Urgenta, la Pediatrie. Au asteptat doua ore, era aglomerat. Consultatia a durat doar cateva minute. "Are un pic de amigdalita", le-a zis doctorita, care i-a prescris o reteta cu nurofen, paracetamol si cefaclor si i-a trimis acasa. La ora 20.30, la Costinesti, copilul a varsat medicamentul, apoi s-a dus in pat, langa tatal lui si si-a pus fesul pe cap pentru ca incepuse sa aiba din nou frisoane. Mama i-a dat atunci o picatura de panadol, dar n-a putut-o lua. Disperata, i-a udat ciorapeii cu otet. La un moment dat a inceput sa respire greu si sa horcaie, sa se invineteasca.
S-a prabusit cu zgomot
Au chemat Salvarea. Au venit o asistenta si un barbat, medicul, "unul cu barba si ochelari". De copil s-a ocupat doar asistenta. "Medicul" i-a pulverizat in gat un spray pentru astm, apoi l-au urcat in ambulanta.
La un moment dat, intre Eforie Nord si Agigea, baietelul s-a ridicat brusc in picioare si s-a prabusit cu zgomot la podea. Asistenta l-a lasat pe jos si i-a pus o masca de oxigen.
La Spitalul Judetean de Urgenta din Constanta l-au dus direct la Resuscitare. Timp de doua ore nimeni nu a stiut ce s-a intamplat in sala. Intr-un tarziu, parintii au aflat ca baiatul lor murise pe drum.
Directiva
Elevii raciti vor sta acasa
Prescolarii si scolarii care prezinta semne de gripa sau infectii respiratorii nu vor fi primiti in scoli si gradinite. Copiii vor fi supusi zilnic unui triaj epidemiologic. "Triajul epidemiologic inseamna ca acei copii care prezinta semne de infectii respiratorii si gripa (febra, tuse, stranut) vor fi trimisi acasa, pentru a se evita focarele de imbolnavire in scoli si gradinite", explica Oana Grigore, purtator de cuvant al Ministerului Sanatatii.
Traseu
Cum se transforma o viroza in pneumonie
O simpla viroza poate sensibiliza organismul, provocand complicatii cum sunt pneumoniile, otitele sau laringitele. Virusii mutanti din aceasta perioada pot da infectii deosebit de severe. "Virusii ataca in primul rand mucoasa respiratorie si pot deschide poarta de intrare in organism pentru microorganisme.
Cei mai periculosi sunt germenii atipici (intre virusi si bacterii), care dau febra mare si tulburari digestive", explica pneumologul Florin Mihaltan. Sunt patru etape prin care o viroza se poate transforma in pneumonie:
Faza 1: prin particulele de praf ori stranut, virusii ajung in mucoasa nazala si in cea bronsica, apoi trec in sange;
Faza 2: prin sange, virusii sunt transportati in plamani;
Faza 3: in plamani, virusii incep sa distruga celulele si cauzeaza pneumonie. Celulele din plamani devin vulnerabile, permitand patrunderea altor microorganisme, cum sunt bacteriile;
Faza 4: bacteriile se combina cu virusii. Asa apar suprainfectiile la nivelul plamanilor.
Ancheta
"Vrem sa plateasca"
Cauzele oficiale ale decesului: insuficienta respiratorie acuta si laringita acuta virala. Specialistii au recoltat probe pentru examenul histopatologic care au fost trimise la Institutul "Cantacuzino" din Bucuresti.
Autoritatea Judeteana de Sanatate Publica a demarat o ancheta pentru stabilirea unei eventuale culpe medicale. Politia a comunicat si ea ca e in cautarea vinovatilor.
Directorul Spitalului Judetean, dr. Tiberiu Tofolean, spune ca personalul din ambulanta nu a folosit protocolul de resuscitare. "Vrem sa plateasca doctorita care l-a trims acasa si mai cerem ca personalul de pe ambulanta sa nu mai profeseze. Toti banii pe care ii vom obtine ii vom duce la Fundatia care se ocupa cu copiii autisti din Romania. Daca baiatul meu ar fi vorbit sau s-ar fi vaitat, poate i-ar fi induplecat sa aiba grija de el", spune tatal.
DIN TARA
Numarul virozelor respiratorii a crescut ingrijorator
BRASOV. La sfarsitul saptamanii trecute, in Brasov se inregistrau peste 850 de cazuri de viroze respiratorii acute si 321 de cazuri de pneumonie.
BUZAU. Desi doua scoli din judet au fost inchise dupa ce aproape 100 de copii care invatau aici s-au imbolnavit si numarul cazurilor de infectii respiratorii si de pneumonie s-a triplat fata de media celorlalte saptamani.
CONSTANTA. Reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica Constanta spun ca, in ultimele 10 zile, s-au inregistrat aproape 2.000 de cazuri de infectii acute respiratorii si aproape 1.000 de pneumonii. In acelasi timp, AJSP sustine ca nu s-a inregistrat nicio suspiciune de gripa.
GALATI. Potrivit Autoritatii de Sanatate Publica Galati, principalele cauze ale celor 12 decese din ultimul timp rezultate in urma bronhopneumoniei sunt saracia si subnutritia. Majoritatea victimelor sunt din mediul rural, unde conditiile igienice nu sunt respectate.
"Dupa ce vii acasa de la munca sau de la scoala transpirat si te dezbraci la tricou si mai iesi pe afara, e normal sa te imbolnavesti", a declarat Sorin Ungurianu, directorul ASP Galati.
IASI. Aproape 6.000 de ieseni, printre care si copii, au fost diagnosticati cu afectiuni ale cailor respiratorii superioare, iar 2.000 cu pneumonii. Specialistii ieseni sustin ca, deocamdata, nu este epidemie de viroze respiratorii.
VRANCEA. Diana Manea, o eleva de 8 ani, de la Scoala nr. 1 din Panciu, judetul Vrancea, a murit pe 19 ianuarie in urma unor complicatii provocate de o bronhopneumonie netratata la timp. Imediat dupa aflarea vestii, conducerea scolii unde invata Diana a descoperit 60 de copii cu viroze respiratorii, majoritatea fiind sub 14 ani. (Mara Popescu)