Marea Britanie, tot mai aproape de lumea lui Orwell

Marea Britanie, tot mai aproape de lumea lui Orwell

Autorităţile elaborează proiecte „paternaliste“ pentru o societate voioasă, lipsită de vicii şi tolerantă din punct de vedere sexual.

Ooră de exerciţii fizice zilnice la locul de muncă şi prezentarea permisului de fumător la cumpărarea unui pachet de ţigări. Asta îi aşteaptă pe britanici dacă propunerile consilierului guvernamental Julian Le Grand vor fi aprobate de executivul de la Londra, informează „Evening Standard“.

Cercetările recente au relevat faptul că britanicii sunt cei mai graşi cetăţeni ai Uniunii Europene, iar Le Grand, care l-a consiliat şi pe fostul premier Tony Blair, doreşte să încurajeze populaţia să mă- nânce mai sănătos, să renunţe la fumat şi să facă mai mult sport.

Propunerile sale îi fac însă pe mulţi să se gândească la „1984“, celebrul roman al lui George Orwell. Scriitorul a imaginat o lume în care viaţa oamenilor era controlată de Fratele cel Mare, arhetipul dictatorului omniprezent, iar printre obligaţiile „supuşilor“ se număra şi efectuarea de exerciţii fizice.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Guvernul pune camere de supraveghere peste tot, spunându-ne ce putem şi ce nu putem îmbrăca, mânca şi fuma“, scrie unul dintre forumiştii care au intrat pe site-ul „Evening Standard“.   „Este o formă mai blândă de paternalism“, se apără Le Grand. Britanicii vor avea posibilitatea de a refuza ora de sport, dar nimeni nu le garantează că nu vor fi discriminaţi în firmă sau în societate deoarece nu se supun regulilor facultative. Lecţii obligatorii despre homosexualitate

Statul britanic este pe cale să ia un copil de 11 ani din sânul unei familii de asistenţi maternali pentru un motiv ciudat: cei doi soţi, creştini practicanţi, au refuzat să îi spună băiatului că legăturile homosexuale sunt la fel de normale ca şi mariajele heterosexuale, informează „Daily Mail“.

La începutul anului, autorităţile din comitatul Somerset le-au cerut lui Vincent şi Paulinei Matherick să semneze un contract de implementare a noilor reguli privind orientarea sexuală, conform cărora discriminarea pe criterii sexuale este ilegală. Ceea ce i-a deranjat cel mai mult a fost faptul că ar fi trebuit să îi prezinte copilului homosexualitatea ca pe ceva normal.   „Nu am discriminat niciodată pe nimeni, dar nu pot să ţin predici despre beneficiile homosexualităţii atât timp cât cred că este împotriva cuvântului Domnului“, afirmă Vincent Matherick (65 ani).

Mâine, copilul pe care îl cresc de doi ani urmează să le fie luat şi dus într-un centru de plasament local. Cei doi au împreună trei copii şi, din 2001, au avut grijă de încă 28 de orfani. Ei vor ataca în justiţie decizia autorităţilor din comitatul Somerset, care, de altfel, se confruntă cu o criză acută de asistenţi maternali.