FINANŢARE. Dacă nu ai destui bani pentru o afacere, ai nevoie de un partener care să investească alături de tine. Cum îl convingi să-ţi asigure finanţarea?
A-i determina pe investitori să-ţi dea bani nu va fi însă o treabă uşoară. Iată câteva greşeli pe care, potrivit „Entrepreneur.com“, trebuie să le eviţi pentru a avea succes. 1. Să fii nepregătit atunci când cauţi investitori. Nu există nimic mai rău decât să te duci la o întâlnire pentru a convinge pe cineva să-ţi dea bani şi să fii nepregătit. Dacă nu ai dedicat destul timp şi energie pentru a elabora un plan de afaceri complet şi convingător - care să conţină o descriere a firmei, planuri financiare şi analize competitive de marketing - pe care să-l pui pe hârtie şi să-l prezinţi, posibilii investitori nu vor pierde timpul să citească o descriere fără valoare şi cu atât mai puţin îţi vor da bani ca să te apuci de treabă dacă nici tu nu ştii ce ai de gând să faci. Dacă nu ai mai făcut până acum un plan de afaceri, urmează un model deja stabilit. 2. Să-ţi îndrepţi atenţia mai mult pe idee şi prea puţin pe management. Nu e de-ajuns să-ţi convingi posibilii finan- ţatori că ai o idee extraordinară şi că ceea ce vrei tu să faci nu sa mai făcut până acum. Ai nevoie de o echipă care să pună la punct ideea şi să reuşească să scoată profit, astfel încât să-ţi poţi plăti datoriile.
Foarte mulţi începători ignoră acest aspect extrem de important. La orice competiţie de maşini ai participa şi oricât de bună ar fi maşina ta tot ai nevoie de un pilot bun pentru a câştiga cursa. Acelaşi principiu se aplică şi în afaceri.
Dacă îţi găseşti din timp un director de vânzări priceput, un contabil cu experienţă în domeniu, ba chiar un avocat şi pe cineva care să se ocupe de resurse umane, îi vei convinge mult mai uşor pe finanţatori că meriţi să-ţi acorde încrederea şi mai ales banii lor. 3. Să ceri mai puţini bani decât ai nevoie. Potrivit „Entrepreneur.com“, un studiu efectuat de o bancă din Statele Unite privind cauzele pentru care micile firme ajung să dea faliment evidenţia faptul că 79% din acestea citau ca motiv principal faptul că au pornit la drum cu prea puţini bani.
Asta pentru că majoritatea începă torilor îşi calculează veniturile luând în calcul cele mai bune previziuni ale afacerii lor, şi nu pe cele mai slabe. Există o vorbă care spune că orice lucru bine făcut durează de două ori mai mult şi costă de două ori mai scump decât te-ai fi aşteptat.
Cei care pornesc într-o afacere sunt deseori mult prea optimişti şi cred că-şi vor acoperi datoriile imediat şi vor înregistra şi profit. Dacă nu ai suficiente fonduri îţi va fi foarte greu să devii un concurent redutabil pe piaţa pe care intri. 4. Să ai prea multe surse de finanţare ori investitori. Este greu să întreţii relaţiile şi să îndeplineşti dorinţele mai multor investitori. Îţi răpeşte foarte mult timp din cel pe care ai putea să-l dedici activităţii în sine. Partenerii tăi ar putea avea opinii diferite în ceea ce priveşte problemele pe care le vei întâmpina şi tu vei fi cel care va munci pentru a negocia cu ei şi a ajunge la un compromis.