Atenţie la racordul flexibil pentru aragaz!

Atenţie la racordul flexibil pentru aragaz!

Trebuie să fie atestat tehnic pentru utilizarea în instalaţiile de gaze naturale, să aibă termen de garanţie şi o durată de utilizare specificată de producător.

Pare simplu: îţi iei un aragaz, îl aduci acasă şi constaţ i că... ar mai fi ceva... să-l montezi la instalaţia de gaz. Bineînţeles că nu o să-l montezi tu, ci vei avea nevoie de un instalator autorizat de compania de distribuţie a gazelor naturale, căci numai acesta este în măsură să efectueze o astfel de operaţ iune cu implicaţii majore asupra securităţii locatarilor.

Atenţie însă la racordul pe care îl cumperi pentru branşare. Deşi, te poţi gândi că oricum nu ai prea multe tipuri din care să alegi, lucrurile nu stau chiar aşa. E bine să fii foarte atent la ce anume cumperi.   Cele mai performante sunt cele metalice Există racorduri flexibile pentru gaz din alamă sau din inox, complet metalice, extensibile, a căror parte ondulată este fabricată din tablă de oţel inoxidabil cu o grosime minimă de 0,2 mm. Acestea sunt un fel de tuburi gofrate destinate conectării consumatorilor la reţeaua de gaz natural.

„Racordurile cele mai performante sunt cele metalice, acestea fiind omologate ISCIR (n.r. - Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat) şi fiind cele mai sigure de pe piaţă. Nu recomand folosirea racordurilor cu inserţie textilă, asemă- nătoare racordurilor pentru apă.   De altfel, acestea nici nu sunt certificate“, explică Nicolae Bulgaru, instalator autorizat. Racordurile metalice sunt flexibile şi extensibile, având capete de tip MF, MM sau FF, cu armături metalice asamblate prin sudură. Racordurile flexibile au lungimi variate (în varianta extensibilă - nu mai mult de 2 m), fiind disponibile cu diametre de 1/2“ sau 3/4“. Se recomandă etanşarea cu garnituri din cauciuc, rezistente la acţiunea gazului natural. Durată medie de viaţă - 10 ani Este foarte important ca racordul cumpărat să fie atestat/agrementat tehnic pentru utilizarea în instalaţiile de gaze naturale, ca urmare nu te sfii să ceri vânzătorului să-ţi prezinte certificatul de atestare. Pe piaţă există o serie de racorduri de slabă calitate, care nu sunt omologate pe piaţa românească şi care nu au nicio garanţie privind buna lor funcţionare în timp.

Şi încă un lucru pe care e bine să-l ai în vedere atunci când cumperi racordul pentru gaze: fiecare produs are prevăzut un termen de garanţie şi o durată de utilizare specificată de producător. Verifică atent, eventual cere explicaţii vânzătorului, privind termenul de garanţie şi data fabricaţiei.

De regulă, termenul de garanţie este de 12 luni, iar durata medie de viaţă a unui racord este de 10 ani. După această perioadă e bine să-l înlocuieşti. Verifică aşadar la propriul aragaz dacă nu cumva această perioadă a fost depăşită deja şi, bineînţeles, ia măsuri: înlocuieşte racordul flexibil la expirarea duratei de utilizare.

Ne puteți urmări și pe Google News