PROFESORUL DE NUTRIŢIE: Pregăteşte corect måncarea bebeluşului
- Adam Popescu
- 9 octombrie 2007, 03:00
Va raspunde PROF. DR. GHEORGHE MENCINICOPSCHI, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Loredana Nanu: Explicaţi-mi, vă rog, cum ar trebui pregătită mâncarea pentru un bebeluş căruia i se face acum diversificarea (are 5 luni). Cu ce apă ar trebui preparată mâncarea pentru el: îmbuteliată sau de la robinet? Cum ar trebui gătite legumele şi cât ar trebui fierte? Te sfătuiesc să nu-i dai copilului apă de la robinet şi nici să nu-i prepari mâncarea cu ea. Această apă conţine trihalometani la care copii sunt foarte sensibili.
Aceştia provin din fixarea clorului (analize făcute în cadrul Institutului de Cercetări Alimentare arată că metanii sunt aproape de limită). Dă-i apă îmbuteliată, însă ai grijă ca pe aceasta să fie scrisă sursa de unde provine (recomand Izvorul Alb, Stâna de Vale, Borsec).
În plus, fii atent ca apa să nu aibă gaz adăugat; dacă acesta este natural nu este nicio problemă. În ceea ce priveşte legumele, este mai sigur să le cumperi de la supermarket (la cele din piaţă există riscul să fie crescute cu îngră- şăminte în cantităţi mari, cele din magazine sunt mai bine controlate).
Alege, spre exemplu, morcovii proaspeţi mici, pentru că aceştia nu au avut timp să acumuleze azotaţi. Poţi adăuga şi frunze de pătrunjel la final (sunt foarte bogate în vitamina C), după ce acestea au fost bine spălate, şi pasează-le cu restul legumelor.
Ţelina trebuie adăugată în cantităţi mici, pentru că este alergenă, însă cartoful copt sau fiert, ca şi dovleceii, sunt excelenţi. Legumele se fierb în jur de 45 de minute până când devin uşor de pasat (intră furculiţa uşor în ele).
Dacă copilul refuză să mănânce ceva, nu insista, pentru că există riscul să facă ceea ce se cheamă intoleranţă psihogenă, adică n-o să-i placă toată viaţa acel aliment. Revino după un timp cu respectivul produs.