Muzica, folosită ca metodă de tortură de americani

Muzica, folosită ca metodă de tortură de americani

Militarii americani au găsit o nouă metodă de a-i face pe suspecţii de terorism să vorbească- muzica la volum maxim.

Potrivit CBS News, tactica a devenit una comună în bazele militare americane din Irak şi din Afganistan şi în închisoarea de la Guantanamo

Locotenent generalul Ricardo Sanchez, comandantul de atunci al trupelor americane din Irak, a aprobat această practică în septembrie 2003, "pentru a crea teamă, dezorientare şi a prelungi şocul capturării".

Într-un raport al FBI, un anchetator de la Guantanamo se lăuda că a avut nevoie de doar patru zile pentru a face un deţinut să mărturisească, alternând 16 ore de muzică şi lumină cu patru ore de linişte şi întuneric.

Ne puteți urmări și pe Google News

Organizaţiile pentru drepturile omului şi numeroşi muzicieni protestează împotriva folosirii muzicii ca element de tortură. Printre numele cunoscute care s-au alăturat cauzei se numără Massive Attack şi Tom Morello, ghitaristul formaţiei Rage Against The Machine.

Pentru mulţi deţinuţi afgani, metoda a fost una copleşitoare. Şocul a fost sporit de faptul că regimul taliban din Afganistan a interzis muzica.

Binyam Mohammed, închis la Guantanamo Bay, a povestit că mai mulţi colegi ai săi afgani "şi-au pierdut minţile. Ţipau încontinuu şi se dădeau cu capul de pereţi".

"Am auzit muzica foarte tare timp de peste 20 de zile- Eminem, Dr.Dre, la nesfârşit", i-a spus Binyam avocatului său.

Un alt deţinut a povestit că anchetatorii foloseau chiar şi muzica din emisiunile pentru copii. "Mi-aş fi dorit ca muzica că nu facă parte din tortură", a comentat un britanic.

Alte melodii folosite de militarii americani la interogatorii sunt "We will rock you" şi "We are the campions", de la Queen, Stayin alive,  de la Bee Gees şi cântece ale formaţiei AC/DC.