Criza financiară a lovit extrem de dur statele vestice, iar toţi ochii sunt acum aţintiţi spre China. O dovadă a acestei realităţi este o declaraţie a premierului englez Gordon Brown, care a cerut guvernului să aibă o participaţie mai puternică la Fondul Monetar Internaţional (FMI). În schimb, Beijingul ar primi o mai mare putere de vot în cadrul FMI şi, se pare, o mare favoare.
Ministrul englez al Externelor, David Miliband, a declarat că statul său a decis să recunoască Tibetul drept un teritoriu al Republicii Populare Chineze. Mai mult, Miliband şi-a cerut scuze că Marea Britanie nu a luat aceasta decizie anterior.
Până la declaraţia oficialului englez, Marea Britanie avea o poziţie echilibrată în ceea ce priveşte Tibetul. Teritoriul era recunoscut de Londra ca autonom, dar China avea un "statul special" în zonă. Astfel, atitudinea nu favoriza China şi nici nu se putea spune că Marea Britanie nu sprijină o eventuală independenţă a teritoriului.
Tibetul, abandonat de englezi?
Miliband a definit atitudinea anterioară a Londrei drept un anacronism şi o moştenire colonială, făcând referire la momentul decembrie 1903, când trupele britanice au invadat Tibetul. Motivul era acela de a preîntâmpina prezenţa rusă în teritoriu şi, implicit, contactul cu India, pe atunci colonie engleză.
Presa internaţională a dezbătutut atent subiectul, după ce mai mulţi politicieni englezi şi-au schimbat total poziţia referitoare la Tibet. "Marea Britanie a vândut pur şi simplu Tibetul?", se întreabă jurnaliştii de la International Herald Tribune în ediţia de astăzi.
În prezent, Tibetul este o regiune autonomă din cadrul Chinei. Liderii din exil, stabiliţi în oraşul indian Dharamsala, consideră că şi alte regiuni, care în prezent fac parte din statul chinez, ar trebui să aparţină teritoriului autonom. Negocierile dintre trimişii liderului spiritual tibetan Dalai Lama şi autorităţile chineze au fost suspendate în luna noiembrie.