Acasă la Barack Obama

Acasă la Barack Obama

Corespondentul EVZ povesteşte cum se văd alegerile americane de la locuinţa candidatului democrat. În casa situată pe strada Greenwood, la intersecţia cu Hyde Park, s-au născut şi au crescut ambiţiile prezidenţiale ale lui Barack Obama, candidatul cu cele mai mari şanse de a ajunge la Casa Albă.

„Conacul“ senatorului de Illinois a devenit deja un punct turistic neoficial pe harta oraşului Chicago, iar perimetrul casei este înconjurat de jurnalişti, vecini din cartier şi o barieră de poliţişti. Forţele de securitate se tem că popularitatea de care se bucură primul afroamerican cu şanse reale de a deveni preşedinte al SUA se poate întoarce împotriva sa.

„Conacul“ senatorului de Illinois a devenit deja un punct turistic neoficial pe harta oraşului Chicago, loc frecventat deopotrivă de susţină torii democraţilor, cât şi de mulţimea de gură cască, iar cartierului Kenwood i-a crescut celebritatea cu fiecare procent câştigat de cel mai popular locuitor al său în această campanie electorală americană. Poliţişti atenţi, vecini mândri, oameni în trecere prin oraş şi jurnalişti populează perimetrul casei lui Barack Obama şi pândesc răbdători eventualele ieşiri ale acestuia.

Prin faţa casei de 1,6 milioane de dolari, cum a început să fie cunoscut „conacul“ după scandalul imobiliar în care Obama a fost prins descoperit în faţa adversarilor, este interzisă oprirea. Circulaţia este blocată pe toate străzile care ar oferi acces către casa senatorului, la fel către intrările în curte.

Popularitatea afroamericanului, funcţia pe care o vizează în stat, câteva ameninţări cu moartea şi precedentul Kennedy au adus în apropierea curţii lui Obama politişti şi reguli stricte.

Cameramanii şi fotografii sunt rugaţi să muncească dintr-un punct fix, delimitat ca un ţarc, pe diagonala casei. Politiştii îi îndrumă explicându-le cu calm: „Din motive de securitate, vă rugăm să nu filmaţi din acest unghi“.

Parcă pentru a dovedi că prezenţa restricţiilor este necesară, la sfârşitul lui septembrie un şofer oprit pe strada pe care se află reşedinţa senatorului a fost reţinut pentru că avea un pistol pe podeaua maşinii.

Vecinii şi clipa de celebritate

În apropierea casei se învârt vecinii familiei Obama, locuitori în blocurile din apropierea reşedinţei senatorului, care îşi caută şansa de a vorbi despre calităţile acestuia cu un zâmbet perpetuu. Nici unul nu refuză interviul, se comportă ca o „masonerie“ bine dispusă şi binevoitoare să-l sprijine gratuit pe cel în care cred. Pare un transfer de celebritate de moment, şi oricare dintre locuitorii Kenwoodului „străluceşte“ pentru câteva clipe povestind un moment în care l-a întâlnit pe mai cunoscutul lor vecin.

Denzel este unul dintre ei. Forţat să stea într-un scaun cu rotile, afroamericanul de 24 de ani nu ezită să spună că va vota cu Barack Obama şi să explice de ce: „L-am văzut odată pe stradă, am rugat pe cineva care mă însoţea să mă împingă repede cu căruciorul până la el. I-am spus că-l iubesc, că-mi place ceea ce face şi că-i urez succes. A dat mâna cu mine şi mi-a mulţumit. M-am bucurat să-l întâlnesc pentru că sunt foarte mândru de el. Şi el a spus că se bucură să mă aibă în preajmă“.

Kim este studentă, născută în SUA din părinţi coreeni. Şi ea este vecină cu familia Obama. „Pe Barack şi Michelle i-am văzut cu ani în urmă prin cartier. Sunt o pereche frumoasă, cred că se completează foarte bine reciproc, însă în campania electorală nu mi-au mai plăcut atât de mult. Prea multă emoţie şi exaltare din partea lor şi prea puţine soluţii concrete. Dar poate că aşa trebuie să fie în politică. Oricum, ei sunt nişte oameni de treabă“, precizează Kim. "L-am văzut odată pe stradă, am rugat pe cineva care mă însoţea să mă împingă repede cu căruciorul până la el. I-am spus că-l iubesc, că-mi place ceea ce face şi că-i urez succes. A dat mâna cu mine şi mi-a mulţumit. M-am bucurat să-l întâlnesc pentru că sunt foarte mândru de el. Şi el a spus că se bucură să mă aibă în preajmă.", Denzel, vecin al lui Obama „S-a mutat mereu la mai bine, dar n-a părăsit cartierul“

Secretele cartierului Kenwood sunt descifrate de către Nicu, un taximetrist român care ştie de altfel şi pe unde a mai locuit Barack Obama înainte de controversata casă din Greenwood, la intersecţia cu Hyde Park Boulevard.

„Această zonă este cunoscută pentru că acolo este University of Chicago, spitale foarte importante, este campus studenţesc, locuiesc mulţi profesori. South Side e o zonă săracă, Hyde Park, unde stă Obama, e partea mai selectă. Un mix de clădiri modeste şi unele foarte scumpe. Toate locuinţele lui din Chicago sunt în aceeaşi arie, pe distanţă de o milă cel mult. În anii ’80 locuia într-un bloc modest care a devenit cămin studenţesc între timp, apoi al doilea era un apartament ceva mai luxos. Apoi s-a mutat în casa asta. S-a mutat mereu la mai bine, dar n-a părăsit cartierul“, explică Nicu.

„Pe Barack şi Michelle i-am văzut cu ani în urmă prin cartier. Sunt o pereche frumoasă, cred că se completează foarte bine reciproc, însă în campania electorală nu mi-au mai plăcut atât de mult. Prea multă emoţie şi exaltare din partea lor şi prea puţine soluţii concrete. Dar poate că aşa trebuie să fie în politică.“, Kim, vecina lui Obama

SCANDAL DE CORUPŢIE

O casă cu mari probleme pentru prezidenţiabil

De această casă bine păzită, construită acum 98 de ani şi cumpărată de la un profesor de familia Obama, se leagă, de altfel, şi unul dintre primele scandaluri din care Barack a ieşit vulnerabil în faţa contracandidaţilor săi.

Un dezvoltator imobiliar, Tony Rezko, prieten şi finanţator al campaniei de alegere ca senator a lui Barack Obama, a fost găsit vinovat în luna iunie a acestui an de fraudă, spălare de bani şi corupţie. Însă nu simpla prietenie cu Obama a făcut ca o parte dintre americani să se revolte şi să-i numere „bubele“ lui Barack, ci faptul că, în 2005, el a fost îndrumat şi ajutat de acest personaj să-şi cumpere „conacul“ din cartierul Kenwood.

Rezko l-a sfătuit, iar soţia acestuia a cumpărat o parcelă de teren care se învecina cu proprietatea lui Barack, iar mai târziu i-a şi vândut candidatului la Casa Albă o parte din acel teren, sub preţul pieţei.

Candidatul democrat la Casa Albă nu a fost implicat direct în procesul lui Rezko, dar felul dubios în care s-a făcut această vânzare de teren l-a aruncat în maşina de tocat a contracandidaţilor şi i-a şubrezit, cel puţin pentru o perioadă, forţa discursului de campanie.

Tranzacţia a fost calificată drept „stupidă“ de senatorul de Illinois, care a şi restituit, sub formă de donaţii caritabile, 85.000 de dolari din sumele oferite de cuplul Rezko pentru campania sa de alegere ca senator.

SECURITATE. Străzile care duc spre locuinţa candidatului democrat sunt blocate de poliţie şi forţe speciale APROAPE DE UNIVERSITATE

Locuieşte în cartierul lui Eliade şi Culianu

La un kilometru distanţă de reşedinţa Obama se află University of Chicago, instituţie de prestigiu la care au studiat sau au predat 82 de laureaţi ai Premiului Nobel. Alături de aceştia au trecut prin instituţie şi Barack Obama, Mircea Eliade şi Ioan Petru Culianu. Cel din urmă a fost împuşcat în cap într-o toaletă din incinta universităţii în mai 1991, iar asasinatul a şocat întregul oraş. Culianu era profesor de istoria religiilor, un expert în gnostică adulat de studenţii săi. În jurul morţii lui Culianu s-au ţesut de-a lungul timpului trei scenarii, toate cu iz de credibilitate: că ar fi fost mâna Securităţii, Culianu fiind un critic vehement al lui Ion Iliescu, că ar fi fost victima unor sectanţi care dezaprobau scrierile lui Culianu sau că ar fi fost o răzbunare a Mafiei din Chicago, din care, spun unele surse, ar fi făcut parte. Poliţia din Chicago nu a elucidat nici până astăzi circumstanţele în care a murit popularul profesor român de la University of Chicago.

Corespondenţă din Chicago VEZI ŞI: Scrutin cu aşteptări istorice

Ce îşi doresc femeile de la Obama

Ne puteți urmări și pe Google News