Satelitul Titan ne-ar putea scăpa de criza petrolului

Satelitul Titan ne-ar putea scăpa de criza petrolului

Unul dintre sateliţii lui Saturn, Titan, deţine rezerve de hidrocarburi de sute de ori mai mari decât cele de pe Pământ, atât sub formă lichidă şi solidă la suprafaţa planetei, cât şi sub formă gazoasă în atmosferă. Descoperirea a fost făcută de oamenii de ştiinţă ai NASA, pe baza datelor trimise de sonda Cassini, anunţă ŞtiinţaAzi în ediţia sa de ieri.

Descoperirea ar putea deveni extrem de importantă în obţinerea de energie dacă tehnologia va permite exploatarea resurselor de hidrocarburi existente pe Titan.

Atmosfera satelitului este alcătuită din azot (95%) şi metan (5%)., iar Cassini a realizat deja o hartă pentru 20% din suprafaţa totală a lui Titan cu ajutorul radarului. Pe această hartă se găsesc numeroase lacuri şi oceane din hidrocarburi lichide.  

Un astfel de lac este cel denumit Ontario, aflat în regiunea polară sudică, observat de Cassini în timpul unui zbor din decembrie 2007, cu o suprafaţă de 20000 km2.

Aşa cum pe Pământ există un „circuit al apei în natură”, pe Titan există „circuitul metanului”, explică ŞtiinţaAzi.

Conform statisticilor NASA, cantităţile de metan depăşesc cu mult rezervele actuale ale Pământului (petrolul de pe Pamant este tot o forma de hidrocarburi lichide, format din resturi ale organismelor ce au locuit în trecut pe Terra).

De asemenea, dunele de la ecuatorul lui Titan conţin un volum de substanţe organice (asemănătoare structurii cărbunelui) de aproape 100 de ori mai mare decât volumul de cărbune existent pe Pământ.

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi ŞtiinţaAzi.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News