Vom avea iar medicamente

Vom avea iar medicamente

Farmaciile vor fi aprovizionate, iar preţurile rămân neschimbate.

În urma întâlnirii de ieri dintre ministrul sănătăţii, Eugen Nicolă escu, şi Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociaţiei din România a Producătorilor şi Importatorilor de Medicamente, s-a decis ca preţul medicamentelor compensate să fie stabilit prin reducerea preţului CIP (de intrare în ţară a produsului). Pentru această metodă de calcul, se va urmări media celor mai mici preţuri din 12 ţări ale Uniunii Europene, la care se va adăuga o reducere de 5%, preţul în valută al medicamentelor de pe listele de compensate urmând să scadă cu 6,82%. „Nu a fost război“

La finalul discuţiilor cu reprezentanţii ARPIM, Eugen Nicolăescu a spus că noua metodă de calcul nu va afecta fondul naţional unic de asigurări pentru anul în curs: „Chiar dacă la unele medicamente va exista o creştere de 0,1-0,2 la sută, iar la altele o reducere similară, media pe ansamblu este zero“.

Eugen Nicolăescu a ţinut să precizeze că negocierile purtate în ultimele săptămâni cu importatorii şi distribuitorii de medicamente nu a fost un război. „În calitate de ministru sunt obligat să apăr accesul oamenilor la medicamente. Datoria ministrului şi a CNAS este să încadreze consumul de medicamente în bugetul ţării“, a punctat acesta.   Două săptămâni de negocieri

În urma scăderii preţului CIP, medicamentele vor fi decontate importatorilor la un curs de 3,63 de lei pentru un euro, reprezentanţii producătorilor şi ai importatorilor de produse farmaceutice urmând să reia aprovizionările către farmaciile şi spitalele din România, unde săptămâna aceasta s-a putut observa lipsa anumitor medicamente, printre care şi insulina.

În urmă cu aproape două săptămâni, distribuitorii au decis sistarea livrărilor, din cauza cursului euro de 3,8 lei, în condiţiile în care Ministerul Sănătăţii le deconta produsele compensate la un curs de 3,3 lei, rămas neschimbat din anul 2006.

Ne puteți urmări și pe Google News