Operaţii de cataractă în direct

Operaţii de cataractă în direct

Şapte bolnavi cu grave deficienţe de vedere au scăpat ieri de probleme, în cadrul unui maraton chirurgical, la care au participat cinci renumiţi oftalmologi de la centre spitaliceşti cu renume din Bucuresti, Braşov şi Cluj dar şi din străinatate.

Pacienţii au fost operaţi de cataractă printr-o ethnică nouă, în care s-a folosit sistemul de operare a cataractei cu ultrasunete torsionale şi sistemul Acqua – Lase, care foloseşte energia apei încălzite.

Operaţiile au fost făcute ieri dimineaţă la Spitalul Militar Central de Oftalmologie şi au fost urmărite live la Sinaia  de 1200 de participanţi din România, Franţa, Israel şi SUA aflaţi la cel de-a al şaptelea Congres Naţional de Oftalmologie.

Specialiştii spun că operaţiile au decurs impecabil, cu toate că s-au confruntat cu cazuri grave. Aceştia speră ca, după operaţii, recuperarea bolnavilor să fie mult mai rapidă.  

Cele  mai afectate de această boală sunt persoanele în vârsta. În România pentru a nu avea nevazători prin cataractă ar trebui să fie efectuate 70.000 de operaţii pe an.  

Specialiştii spun că, în prezent, în ţara noastră, se efectueaza doar 40.000 de operaţii anual.

Tratamentul unui bolnav de cataractă îl costă pe acesta între patru şi cinci mii de euro pe an, iar statul român nu acorda compensaţii.

Ne puteți urmări și pe Google News