Radu Mazăre, stăpânul plajelor

Radu Mazăre, stăpânul plajelor

Transferul plajelor de la Administraţia Naţională Apele Române către autorităţile locale ar putea bloca fonduri de sute de milioane de euro.

Proiectul de lege care prevede transferul plajelor şi falezelor din administrarea Ministerului Mediului în cea a autorităţilor judeţene şi locale blochează fondurile destinate întreţinerii litoralului, susţin reprezentanţii Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile.

Potrivit noii legi, plajele aflate în intravilan vor fi administrate de consiliile locale, iar cele din extravilan - de Consiliul Judeţean Constanţa. Reprezentanţii Ministerului Mediului spun însă că textul acestei legi nu cuprinde aspecte esenţiale cu privire la salvarea plajelor şi falezelor de la erodare şi că, mai mult, fondurile destinate unor proiecte ce urmau să protejeze zona vor fi pierdute.

Ministerul Mediului, îngrijorat

Lucia Varga, secretar de stat în Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, s-a arătat reticentă faţă de modul în care autorităţile locale ar putea administra plajele şi falezele. Aceasta a făcut referire la faptul că iniţiativa legislativă este concepută fără a ţine cont şi de plaja aflată sub nivelul mării şi de lucrările care trebuie făcute unitar pe întreg litoralul pentru a stopa erodarea.

Potrivit declaraţiilor lui Varga, plajele şi falezele erau întreţinute de Administraţia Naţională Apele Române atât vara, cât şi iarna, prin nivelarea nisipului, instalarea unor paravane din stuf în anumite zone cu eroziune.

„Administrarea plajelor în sezonul estival era numai o parte din ce făceau aceşti specialişti. Suntem îngrijoraţi, pentru că nu credem că toate autorităţile locale au specialişti care să întreţină în timpul iernii plajele şi care să limiteze în vreun fel efectele produse de valuri iarna“, a declarat secretarul de stat. Varga a mai explicat că noua lege nu face referire şi la plaja aflată sub nivelul mării şi la apele marine, aflate până acum în acelaşi registru cu plaja propriu- zisă, de la suprafaţă.

Sute de milioane de euro, bani pierduţi

O altă mare problemă pe care a ridicat-o votul de marţi este cea a fondurilor pe care Ministerul Mediului plănuia să le aloce pentru plajele de la Marea Neagră. Lucia Varga a explicat că a fost finalizat un „masterplan“ pentru lucrările care trebuie realizate în zona sudică a litoralului. Investiţia s-ar fi ridicat la 316 milioane de euro, bani ce ar fi urmat să fie alocaţi în următorii 20 de ani.

„Aceste lucrări trebuiau demarate în special în Mamaia şi în Eforie Nord, unde deja ne-am pregătit aplicaţiile ca să le trimitem la Bruxelles, iar anul viitor să înceapă efectiv lucrările de stopare a eroziunii. Dacă şi preşedintele va promulga legea, noi vom fi nevoiţi să predăm toate obiectivele de investiţii aflate la Ministerul Mediului către autorităţile locale“, a declarat secretarul de stat.

Textul legii, contrazis de guvern

Legea propusă de trei deputaţi PSD, printre care şi Alexandru Mazăre, fratele primarului municipiului Constanţa, a fost contestată oficial de către guvern în punctul de vedere anexat la proiect. În acesta se arată că, în ultimii 35 de ani, plaja românească a pierdut o suprafaţă de peste 2.400 de hectare, asta însemnând aproximativ 80 de hectare pe an, şi că textul proiectului de lege nu ţine cont de proiectele care trebuie demarate pentru a stopa această situaţie.

De-a râsu-plânsu’: filmul votului

La şedinţa de marţi din Camera Deputaţilor, reprezentantul guvernului, Lucia Varga, şi deputaţii PDL prezenţi s-au opus iniţiativei legislative, susţinând că aceasta ar trebui retrimisă la comisii. Mai mulţi reprezentanţi PSD au sărit însă în apărarea proiectului. Alexandru Mazăre, de exemplu, a afirmat, în plen, că proiectul nu schimbă cu nimic „problemele de mediu“: „Să nu-şi imagineze cineva că, dacă ajung autorităţile locale să administreze plajele, se va putea construi orice şi oricum pe plaje“, a spus Mazăre.

Pe parcursul discuţiilor, s-au creat însă câteva situaţii demne de Caragiale.

Spre exemplu, deşi Attila Korodi este ministrul mediului din partea UDMR, şi secretarul de stat al ministerului condus de el s-a opus iniţiativei, potrivit rezultatului votului electronic, toţi cei 16 deputaţi UDMR prezenţ i au votat pentru aprobarea proiectului.

Din tabăra PRM a survenit o altă situaţie demnă de o comedie neagră: deputatul Marcu Tudor a luat cuvântul şi a susţinut că „propunerea de retrimitere la comisie este foarte pertinentă. Mai stopează puţin dorinţa de îmbogăţire a unor «mazăriciu sau măzăriciu» sau cum s-or mai numi ăştia“. Cu toate acestea, toţi cei 15 deputaţi PRM prezenţi au votat „pentru“.

PRIMARI ÎNCÂNTAŢI

Plajele vor fi împărţite între hotelieri şi „public“

Trecerea plajelor din administrarea Ministerului Mediului în administrarea consiliilor locale de pe litoral a fost primită cu urale în rândul hotelierilor.

„Am pierdut foarte mult în aceşti trei ani, am pierdut turiştii care au plecat spre Bulgaria sau Grecia“, a declarat Angela Zahiu, proprietarul Hotelului Savoy din Mamaia. Potrivit acesteia, cauzele migraţiei turiştilor români trebuie căutate în lipsa confortului pentru a sta la plajă, zgomotul produs de discotecile care dădeau muzica la maximum până în zori, dar şi în sumele exorbitante cerute de operatorii de plajă celor care doreau şezlonguri.

Şi primarul Constanţei, Radu Mazăre, cel care, alături de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, deţine Hotelul Flora din Mamaia, a venit cu precizări. Acesta a avertizat că „vor fi desfiinţate toate construcţiile ilegale de pe plajă“. Tot Mazăre a declarat că „plajele libere vor fi împărţite în două-trei publice, iar restul vor fi date hotelierilor în administrare“.

Şi primarii din zona litoralului văd în acest transfer de autoritate o rezolvare a multor probleme ale litoralului românesc. „Sunt încrezător că vom face o treabă mai bună, cu condiţia ca oficialii de la Mediu să nu ne pună beţe în roate“, a declarat, pentru EVZ, primarul oraşului Eforie, Ovidiu Brăiloiu.

Edilul care va avea în administrare plajele din staţiunile Eforie Sud şi Eforie Nord e nemulţumit de activitatea de până acum a reprezentanţilor Direcţiei Apelor Dobrogea Litoral: „Ei nu sunt în stare să repare trei metri de faleză, ce mari specialişti au ei?“, se întreabă Brăiloiu. Nici primarul din Limanu, Nicolae Urdea, nu se arată speriat de ideea de a prelua administrarea plajelor din 2 Mai şi Vama Veche. „Plajele vor fi mai bine întreţinute, iar fondurile pe care le-au obţinut ei vor putea fi preluate de noi“, a spus acesta. (Feri Predescu, Andreea Pocotilă)

"Plajele vor fi mai bine întreţinute, iar fondurile pe care le-au obţinut ei vor putea fi preluate de noi.", Nicolae Urdea, primar localitatea Limanu

"Vor fi desfiinţate toate construcţiile ilegale de pe plajă şi vor fi reziliate contractele tuturor operatorilor care au permis astfel de construcţii.", Radu Mazăre, primarul Constanţei

"Suntem îngrijoraţi, pentru că nu credem că toate autorităţile locale au specialişti care să întreţină în timpul iernii plajele şi care să limiteze efectele produse de valuri iarna.", Lucia Varga, secretar de stat în Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile

Ne puteți urmări și pe Google News