Războiul împotriva terorismului nu a afectat al-Qaida
- Adam Popescu
- 30 septembrie 2008, 03:35
Războiul declarat de Statele Unite terorismului şi, în special, organizaţiei al-Qaida nu a avut rezultatele scontate, se arată într-un sondaj de opinie global comandat de BBC şi publicat ieri.
Sondajul, la care au participat circa 24.000 de adulţi din 23 de ţări, a arătat că 30% dintre respondenţi consideră că războiul împotriva terorismului, lansat în 2001 de preşedintele american George W. Bush, a avut ca rezultat direct întărirea organizaţiei teroriste islamice. Totodată, 29% dintre respondenţi au declarat că al-Qaida nu a fost afectată în niciun fel. Doar 22% dintre persoanele interogate au spus că acţiunile Statelor Unite au slăbit organizaţia teroristă. „În ciuda puterii militare copleşitoare de care dispune America, părerea generală despre războiul pe care îl duce împotriva al-Qaida este că a ajuns într-un punct mort, iar mulţi consideră chiar că a reuşit să întărească al-Qaida“, a declarat Steven Kull, director al Programului pentru Atitudini de Politică Internaţională (PIPA), citat de Reuters.
Un război fără câştigători
Întrebaţi cine este câştigătorul războiului dintre Statele Unite şi al- Qaida, 49% dintre respondenţi, la nivel global, au spus că niciuna dintre cele două părţi. De asemenea, 22% consideră că SUA conduc în această luptă, în timp ce numai 10% au spus că victoria este de partea organizaţiei teroriste.
Într-un clasament al ţărilor, percepţia unei victorii a Statelor Unite domină în Kenya, Nigeria şi Turcia. De altfel, Kenya, unde au avut loc două mari atentate revendicate de al-Qaida, asupra Ambasadei Statelor Unite, în 1998, şi asupra unui hotel deţinut de israelieni în 2002, este singura ţară unde majoritatea respondenţilor au declarat că al-Qaida şi-a pierdut din putere. La polul opus se află Franţa şi Mexic, unde 48% dintre respondenţi consideră că războiul împotriva terorismului a avut ca principal efect întărirea reţelei al-Qaida. Acestea sunt urmate de Italia, Australia şi Marea Britanie, cu peste 40%.
Chiar şi în Statele Unite ale Americii, numai 34% dintre cei intervievaţi au răspuns că al-Qaida a fost slăbită de acţiunile SUA. În acelaşi timp însă, 33% sunt de părere că organizaţia a devenit şi mai puternică în cei şapte ani de război împotriva terorismului, iar 26% dintre americani cred că acest război nu a avut niciun efect asupra reţelei lui Osama bin Laden.
Sondajul a mai relevat că, deşi majoritatea persoanelor chestionate au o părere negativă despre al-Qaida, mulţi cetăţeni din Egipt şi Pakistan au o părere pozitivă sau slab conturată în ceea ce priveşte gruparea teroristă. Indulgenţă în Egipt şi Pakistan Potrivit rezultatelor înregistrate, 20% dintre egipteni au o părere bună despre al-Qaida, 40% au o părere neutră, în timp ce 35% au o părere negativă despre organizaţia teroristă.
În Pakistan, 19% dintre cei intervievaţ i percep al-Qaida într-o lumină pozitivă, 22% au o părere neutră, iar 19% - negativă. Sondajul, efectuat de GlobeScan împreună cu Programul de Atitudini în Politica Internaţională din cadrul Universităţii Maryland a fost realizat în perioada iulie-septembrie 2008.