Dacă va fi implementat, planul administraţiei Bush, care vizează folosirea a 700 de miliarde de dolari din banii publici pentru salvarea pieţei financiare americane, va costa fiecare bărbat, femeie sau copil din SUA câte 2.300 de dolari, scrie Bloomberg.
Banii vor fi folosiţi pentru cumpărarea instrumentelor financiare „toxice“, care au cauzat criza. Oponenţii planului spun că această sumă este mai mare decât costul total al războiului din Irak, estimat la 550 de miliarde de dolari. Preşedintele american, George W. Bush, a avertizat însă că economia americană se află în mijlocul unei crize grave care va duce ţara într-o recesiune profundă şi lungă dacă nu se acţionează mai repede pentru implementarea acestuia.
„Cred că, în mod normal, companiile care fac greşeli trebuie să iasă din afaceri. Însă în condiţiile de acum nu se poate accepta asta. Sectoare majore ale sistemului financiar al SUA sunt pe punctul de a se închide“, a avertizat Bush. Şi mai multă presiune pe sectorul financiar ar putea cauza căderea mai multor instituţii financiare importante, cu consecinţ e grave asupra economiei, a mai spus el.
Planul, aproape acceptat
Congresul este aproape de acceptarea planului, scrie Reuters, mai ales că Bush negociază personal cu politicienii implementarea proiectului. Mai mult, unul dintre cei mai influenţi senatori democraţi, Barney Frank, a declarat că planul va trece de Congres, deoarece condiţiile din piaţă s-au agravat substanţial. Este o criză de lichiditate uriaşă, cauzată de reducerea semnificativă a tranzacţiilor. Mai mult, băncile refuză să se împrumute reciproc de teamă că nu îşi mai recuperează banii daţi.
Congresul face progrese uimitoare în privinţa adoptării planului, a declarat şi democratul Paul Kanjorski, preşedintele subcomitetului însărcinat cu pieţele de capital din Camera inferioară a Congresului. El a dat informaţii şi despre condiţiile Congresului: vor fi stabilite garanţii, ajutoare pentru cei care sunt pe punctul de a-şi pierde casa şi diminuate compensaţ iile ce trebuie plătite şefilor demişi din instituţiile financiare prăbuşite sau aflate în criză.
Germania acuză SUA
Mai mulţi oficiali europeni au declarat că în Europa nu este necesar un plan similar celui ce se vrea aplicat în SUA, deoarece instituţiile financiare europene, deşi au suferit pierderi, sunt încă solide. Mai mult, Germania a acuzat ieri SUA de „răspândirea“ crizei în sistemul financiar mondial. Totodată, ministrul german al finan- ţelor, Peer Steinbrueck, a declarat că nord-americanii îşi vor pierde statutul de superputere financiară, iar sistemul va deveni multipolar.