Taxa PNL de candidatură molipseşte PD şi PSD

Taxa PNL de candidatură molipseşte PD şi PSD

Social-democraţii şi democrat-liberalii le vor cere şi ei candidaţilor lor să cotizeze pentru înscrierea într-un colegiu.

Taxa de candidatură introdusă de PNL - 2.500 de euro pentru a te înscrie într-un colegiu - va fi adoptată şi de alte partide. Secretarul executiv al PDL, Elena Udrea, a declarat, ieri, la Costineşti, că democrat-liberalii vor dezbate propunerea ca fiecare candidat în alegerile generale să contribuie cu o sumă la bugetul de campanie. Elena Udrea a propus ca taxa PDL să fie de 5.000 de lei, adică aproximativ 1.500 de euro.

Preşedintele partidului, Emil Boc, a contrazis-o pe Udrea. „În afară de ceea ce legea solicită, nu avem alte soluţii sau propuneri, sau alte obligaţii impuse de către partid“, a spus Boc citat de Mediafax.

De altfel, şi secretarul general al PDL Vasile Blaga confirmase, într-o emisiune televizată, faptul că partidul va strânge bani pentru campanie, afirmând că sumele vor fi adunate de la organizaţiile judeţene. „Să nu fim ipocriţi, campaniile electorale costă bani“, a afirmat Blaga într-o emisiune a postului Antena 3. PSD merge pe varianta liberală Titus Corlăţean, secretarul general al PSD, a afirmat ieri că şi candidaţii social-democraţi vor cotiza cu o anumită sumă la bugetul de campanie. „Am vorbit cu trezorierul partidului, domnul Aristide Roibu, şi avem un proiect pe care-l vom discuta zilele urmă toare. Avem în vedere o contribuţie a fiecărui candidat pentru campania de la nivel naţional, pentru machete, pentru clipuri, publicitate, lucruri de care vor beneficia şi ei în circumscripţiile unde candidează“, ne-a declarat Titus Corlăţean.

Acesta spune că nu există o sumă prestabilită, dar taxa de candidat ar putea fi undeva la nivelul celei declarate şi de liberali, adică 2.500 de euro. În timp ce la PSD şi PDL se mai discută despre suma pe care vor trebui să o doneze candidaţii, la PNL spiritele se încinseseră. Taxa de 2.500 de euro, dar şi SMS-urile trimise de Bogdan Olteanu, prin care li se amintea de obligaţ ia pe care o au, i-a enervat pe mulţi dintre liberali. Unii dintre ei sunt decişi să nu o plătească.

„Nu am primit un asemenea SMS. E o participare benevolă, voluntară, nu e obligatorie. Dacă eu vreau să o dau, o dau, dacă nu, nu mă poate obliga nimeni să o dau şi o să reflectez dacă e cazul să o dau sau nu“, a susţinut ministrul Adrian Iorgulescu, candidat la un colegiu din Sibiu. Taxa „benevolă, dar obligatorie“ Replica a venit prompt de la vicepreşedintele Dan Radu Ruşanu. „Perceperea unei contribuţii din partea tuturor candidaţilor partidului este o chestie normală. Fiecare va contribui benevol, dar obligatoriu!“, a subliniat Ruşanu. Coordonatorul de campanie al PNL, Bogdan Olteanu, l-a completat pe Ruşeanu cu o replică şi mai dură la adresa ministrului Iorgulescu.

„Nu se va regăsi pe listă dacă nu plăteşte“, a spus şeful de campanie al PNL. Olteanu a precizat că deja „vreo 60% dintre candidaţi“ şi-au achitat contribuţia pentru campania electorală, care „se va face cu mână forte!“. Şeful de campanie al PNL a reluat argumentul că 2.500 de euro nu este o sumă mare şi „reprezintă jumătate din cât s-a dat pentru Alianţa D.A. în 2004“.

Ne puteți urmări și pe Google News