Mai mulţi actuali şi foşti demnitari liberali candidează în colegii fără garanţia că vor deveni parlamentari.
Adrian Iorgulescu, Cristian David, Bogdan Olteanu, Tudor Chiuariu, Norica Nicolai, Dan Motreanu sunt doar câteva dintre numele liberalilor de frunte pentru care colegiile în care vor candida nu le oferă garanţia că vor ajunge deputaţi sau senatori.
Legea garantează intrarea în parlament doar a candidaţilor care iau peste 50% plus unu din voturi într-un colegiu, restul intrând în faza de redistribuire, în care se ţine cont de scorul candidaţilor din acelaşi partid. Din acest motiv, liderii PNL încearcă să candideze în colegii în care partidul are rezultate bune la locale, în speranţa că vor primi o mână de ajutor. Disputele din Capitală, vârful aisbergului Bătălia cea mai vizibilă este cea din Bucureşti, unde vedetele partidului se bat pentru sectorul 1, unde este primar liberalul Andrei Chiliman. Însă filiala de sector a preferat să aleagă trioul Crin Antonescu (Senat) şi Călin Popescu- Tăriceanu-Ludovic Orban la Cameră şi a refuzat candidatura preşedintelui Camerei, Bogdan Olteanu. Acesta încearcă să obţină o schimbare a deciziei din partea conducerii centrale, mizând pe sprijinul premierului Tăriceanu.
Dar problemele din PNL nu se opresc aici. Ministrul internelor, Cristian David, ar putea candida în sectorul 2 din Capitală, dar aici partidul a luat 9% la locale. Ministrul Eugen Nicolăescu nu s-a hotărât încă dacă va candida în sectorul 5 sau în judeţul Mureş. Secretarul general al PNL, Dan Motreanu, nu are, în prezent, niciun colegiu în Capitală, iar deputatul Cătălin Micula nu este foarte avantajat de candidatura în sectorul 4. Iorgulescu, Chiuariu şi Nicolai au emoţii Nici ministrul culturii, Adrian Iorgulescu, nu este sigur de intrarea în viitorul legislativ. El îşi pregătise din timp candidatura la Sibiu, judeţ unde liberalii speră la unul dintre cele şapte locuri la Cameră. În ultimul moment însă, a aflat că are un contracandidat şi a răbufnit: „Doamna Ingrid Zaarour (şefa Fondului Proprietatea - n.r.) vrea să candideze la Sibiu. Eu am înţeles că are o bunică în judeţul Sibiu“. Nici vicepreşedintele PNL Norica Nicolai nu are o situaţie clară. Ea este tentată să se mute de la Cluj la Arad.
În Cluj există mai multe şanse ca o serie de candidaţi PDL să câştige din primul tur, datorită popularităţii primarului Emil Boc. Şi la Iaşi, numărul candidaţilor pare să fie prea mare pentru posibilităţ ile partidului. Fostul ministru al justiţiei, Tudor Chiuariu, care candidează într-un colegiu din municipiul Iaşi, va avea probleme, pentru că la locale PNL a luat 10%. În schimb, PNL a obţinut 23% la Consiliul Judeţean Iaşi, iar deputatul Relu Fenechiu, ministrul economiei, Varujan Vosganian, ministrul învăţământului, Cristian Adomniţei, s-au ales cu colegii în zona rurală, dominate de primari PNL. Mihai Voicu, ajutat de colegii din comisie Preşedintele Comisiei electorale, Mihai Voicu, care va candida în Dolj, a avut şi el emoţii, dar pare să se fi liniştit cu ajutorul colegilor din comisie. Dacă media PNL la nivel judeţean este de 15%, în colegiul grupat în jurul Calafatului, unde va candida Mihai Voicu, PNL a obţinut 29% la locale şi trei primari din şase.
Există şi alţi lideri liberali care nu au emoţii, cel puţin pe hârtie. Cazul cel mai elocvent este cel al vicepre- şedintelui Dan Radu Ruşanu, care va candida în Hunedoara, unde PNL a obţinut 32% la consiliul judeţean. Ministrul apărării, Teodor Meleşcanu, stă şi el bine, judeţul unde va candida, Prahova, obţinând 18% la locale.