Cartierul select păzeşte sănătatea

Cartierul select păzeşte sănătatea

Locuitorii din zonele rezidenţiale cu parcuri şi magazine bine aprovizionate sunt mai sănătoşi.

Oamenii care trăiesc în cartiere în care au posibilitatea să facă sport în aer liber şi care au o rată a infracţ ionalităţii scăzută, magazine alimentare bine aprovizionate şi o atmosferă plăcută prezintă un risc mai mic de a avea tensiunea arterială crescută. La această concluzie a ajuns o echipă de cercetători americani de la Şcoala de Sănătate Publică a Universităţii din Michigan, relevă Reuters.

Studiul, care a apărut în publicaţ ia „Epidemiology“, nu a luat în calcul factori precum veniturile şi nivelul de educaţie, însă concluzia acestuia este că un cartier mai bun ar putea duce la îmbunătăţirea sănă- tăţii cardiovasculare a locuitorilor acestuia. Potrivit profesoarei de epidemiologie Ana V. Diez Roux, care s-a ocupat de studiu, străzile pietonale, zonele destinate relaxării şi accesul la mâncare sănătoasă sunt factori care îi ajută pe oameni să facă exerciţii fizice şi să aibă o dietă sănătoasă. Stresul joacă un rol important în viaţa cotidiană, iar condiţiile de trai care îi împiedică pe oameni să se relaxeze şi să-şi revină după o zi obositoare contribuie la apariţia unor probleme legate de tensiunea arterială.

Nivelul zonei influenţează coeziunea socială

Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au analizat 2.612 persoane cu vârste cuprinse între 45 şi 85 de ani, care au participat la un studiu mai amplu referitor la sănătatea cardiovasculară. Toate persoanele luate în calcul locuiesc în oraşul New York, Baltimore şi Districtul Forsyth din Carolina de Nord. Specialiştii au stabilit că oamenii care trăiesc în cartierele cu cele mai multe străzi pietonale prezintă un risc cu 25% mai scăzut de a avea tensiune arterială crescută în comparaţie cu cei care trăiesc în zone care nu au astfel de caracteristici.

Cercetătorii au mai descoperit diferenţe similare şi în ceea ce priveş te siguranţa cartierelor, coeziunea socială şi accesul la mâncare sănă- toasă. „Accesul la serviciile de în grijire a sănătăţii sunt importante, dar la fel sunt şi politicile care creează un mediu în care oamenii pot opta pentru modalităţi sănătoase de a trăi“, a explicat Diez Roux

Ne puteți urmări și pe Google News