Americanii sunt cei mai mari consumatori de canabis şi cocaină, în pofida legislaţiei dure, potrivit unui sondaj efectuat în 17 ţări şi publicat azi în revista PLoS Medicine.
Studiul cercetătorilor Universităţii din New South Wales (Sydney) relevă faptul că 16,2% dintre americani au încercat cocaina cel puţin o dată în viaţă, iar 42,4% au consumat deja canabis.
Sondajul, bazat pe informaţii furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), mai arată că neozeelandezii se situează pe poziţia a doua în ceea ce priveşte consumul de stupefiante, cu mult în urma americanilor, cu 4,3%, respectiv 41,9%.
Sondajul, care a fost efectuat pe un eşantion reprezentativ de 54.068 de persoane în 17 ţări, evidenţiază existenţa unui grup socio-economic mai înclinat spre folosirea drogurilor. Astfel, un bărbat tânăr, cu un salariu mare, celibatar sau divorţat, este mai înclinat să folosească în mod constant stupefiante.
Consumul "nu pare a avea legătură directă cu politicile naţionale în materie de luptă împotriva drogului", potrivit cercetătorilor. De fapt, "ţările care au o legislaţie mai dură nu înregistrează un consum scăzut al acestor droguri în raport cu statele mai tolerante", spun cercetătorii.
Olanda este exemplul perfect, pentru că, în pofida unei politici liberale în domeniul stupefiantelor, olandezii reprezintă doar 1,9% din consumatorii de cocaină şi 19,8% din utilizatorii de canabis.
În SUA, 12 state, printre care California, permit folosirea canabisului în scopuri medicale, deşi legislaţia federală interzice deţinerea şi consumul de produse ilicite.
(10:45)