Fetiţa-mamă va avorta în Anglia

Fetiţa-mamă va avorta în Anglia

După ce comisia specială, instituită la ordinul ministrului Sănătăţii Eugen Nicolăescu, a anunţat în această dimineaţă că fetiţei-mamă i se poate întrerupe sarcina, tatăl acesteia a declarat, pentru Rompres, că sunt hotărâţi să plece marţi în Anglia, pentru efectuarea operaţiei. "Victima a rămas însarcinată în urma unui abuz sexual şi acest fapt ar putea afecta grav sănătatea mintală a fetiţei", este unul dintre motivele invocate de membrii comisiei speciale. Copila de 11 ani este însărcinată în 21 de săptămâni.

"Suntem decişi să mergem în Anglia, nu avem ce face în Piatra Neamţ, nu avem ce face în România. Marţi plecăm în Anglia, este hotărârea noastră finală', a declarat, Florin V., tatăl fetiţei.

Potrivit secretarului de stat din Ministerul Sănătăţii Publice, Vlad Iliescu, Florina poate face avort, conform legislaţiei române în vigoare, întrucât este copil, victima unui abuz sexual şi, mai mult, există riscuri majore pentru sănătatea mintală a acesteia în cazul evoluţiei la termen a sarcinii.

Legislaţia în vigoare - articolului 2, alineatul 3 din Legea 272/2004, articolului 26 din Legea 46/2003 şi alineatul 6, litera a din articolul 185 Cod penal - permite întreruperea cursului sarcinii pentru următoarele motive: gravida este copil, victima unui abuz sexual, există riscuri majore pentru sănătatea mintală a gravidei în cazul evoluţiei la termen a sarcinii, incapacitatea psihologică a gravidei de a îndeplini rolul de mamă, se arată în raportul Comisiei interministeriale, care a analizat cazul fetei însărcinate din Neamţ.

"La cererea părinţilor şi cu consimţământul al acestora, ascultând opinia copilului (conform alineatului 2, al articolului 2 din Legea 272/2004), comisia consideră că se poate întrerupe cursul sarcinii într-un serviciu de specialitate calificat. Comisia recomandă consilierea psihologică a copilului şi a familiei. De asemenea, comisia propune actualizarea şi clarificarea legislaţiei secundare referitoare la întreruperea cursului sarcinii în situaţii de excepţie printr-un ordin comun al autorităţilor competente", notează raportul comisiei.

Comisia a fost condusă de secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Publice, Vlad Iliescu, în calitate de preşedinte.

Membrii comisiei au fost: consilier juridic Gabriela Angheloiu - director în Ministerul Sănătăţii Publice, prof. dr. Gheorghe Peltecu - Spitalul Clinic de Obstetrică - Ginecologie Filantropia, Bucureşti, prof. dr. Bogdan Marinescu - Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie "Prof. dr. Panait Sârbu", Bucureşti, prof. dr. Dumitru Orăşeanu - Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu" Bucureşti, conf. dr. Silvia Stoicescu - Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Prof. dr. Alfred Rusescu" Bucureşti, prof. dr. Constantin Oancea - Spitalul Clinic de Psihiatrie "Prof. dr. Al. Obregia" Bucureşti, prof. dr. Vladimir Beliş - Institutul Naţional de Medicină Legală, lector dr. Bogdan Ion - Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Theodora Bertzi - secretar de stat în Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, Gabriel Tănăsescu - secretar de stat în Ministerul Justiţiei, Gabriella Tonk - subsecretar de stat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi cons. jr. Marcela Dumitraş - Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului.

Comisia întrunită la Ministerul Sănătăţii pentru rezolvarea cazului Florinei luase, încă de ieri, o decizie, însă membrii care au făcut parte din acest for au refuzat să o comunice fără avizul ministrului Nicolăescu.

„Sunt de acord cu decizia luată, având în vedere vârsta copilei şi faptul că a fost vorba despre un viol şi un incest“, a declarat Theodora Bertzi, secretar de stat la Ministerul Muncii.

„Am vrut clarificarea legislaţiei şi a cazului! Este opţiunea familiei ce va face“, ne-a declarat secretarul de stat Vlad Iliescu, şeful comisiei. Acesta a afirmat că s-a încercat lămurirea cadrului legislativ privind avortul în România. Comisia a deliberat ieri timp de aproape patru ore, iar cu o zi în urmă, aceeaşi comisie nu ajunsese la o concluzie. (Mihaela Năftănăilă) Citiţi şi "Intervenţia Bisericii în cazul fetiţei-mamă"! ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 14:00

Ne puteți urmări și pe Google News