Superman, mai tare ca Unchiul Sam

Superman, mai tare ca Unchiul Sam

Unul dintre cele mai populare personaje ale „comics“-urilor americane - reviste de benzi desenate - Superman, împlineşte venerabila vârstă de 70 de ani, la care pare mai hotărât ca oricând să-şi poarte lupta cu kryptonita şi în secolul XXI.

Apărut prima oară în ediţia din iunie a revistei „Action Comics“, personajul Superman a fost imaginat de doi adolescenţi americani, Jerry Siegel şi Joe Schuster, ambii din Cleveland, capitala statului Ohio.   În opinia lui Bradley Ricca, realizatorul documentarului „Ultimul fiu (al planetei Krypton)“, Superman este „chintesenţa simbolului american modern: a imigrat într-o lume imperfectă, puterile sale pot fi explicate ştiinţific şi combate nedreptatea în toate formele acesteia“. „Este primul supererou care reuneşte toate caracteristicile în acelaşi timp - puterile, capa, identitatea secretă, costumul viu colorat, triunghiul amoros complex şi un sentiment profund al justiţiei“, spune Ricca, adăugând că Superman este un simbol al SUA mai puternic decât Mickey Mouse sau chiar Unchiul Sam.

Un alt specialist al genului, Aaron Pervy, de la Universitatea din Georgia, susţine însă că Superman a început să piardă masiv din popularitate tocmai pentru că este aproape invulnerabil. Adolescenţii de azi, afirmă el, sunt atraşi de eroi mai obscuri şi în acelaşi timp mai umani - deci mai vulnerabili, precum Batman sau Wolverine. De la bătăuşul suprem care era în anii ’40, personalitatea lui Superman s-a transformat masiv de-a lungul timpului, devenind mai complexă şi, inevitabil, mult mai umană. Tocmai din acest motiv, conchide Ricca, Superman are toate şansele să reziste încă mulţi ani de-acum încolo.

Ne puteți urmări și pe Google News