Cum şi-au servit patria VIP-urile noastre

Cum şi-au servit patria VIP-urile noastre

Salonul de Carte Bookfest este astăzi, de la ora 18.00, gazda unei lansări de carte „cu sare şi piper“: cea a unei antologii de texte coordonată de Radu Paraschivescu, despre felul în care îşi amintesc perioada de „cătănie“ diverse nume din zona cea mai de sus a literaturii, sportului sau televiziunii.

Volumul se intitulează „Răcani, pifani şi veterani. Cum ne-am petrecut armata“ şi apare în colecţia „Râsul lumii“ a Editurii Humanitas, „girată“ de acelaşi Radu Paraschivescu, care la rândul său semnează un text în volum („găină şi curcan la Corbu“).

Vor mai vorbi la lansarea din această seară Cătălin Ştefănescu, Traian Ungureanu şi Radu Naum. Sunt doar o parte, însă, dintre cei 14 autori cuprinşi în volum, care mai conţine amintiri semnate de nume precum: Şerban Foarţă, Adrian Georgescu, Călin-Andrei Mihăilescu, Dan C. Mihăilescu, Cătălin Mihuleac, Tudor Octavian, Dumitru Radu Popa, Cristian Tudor Popescu, Nicolae Strâmbeanu, Robert Şerban.

„Ostaşul român se trage din porc“

Realizatorul consideră că toate textele sunt „hazlii, incitante, scrise fâşneţ“. I-au plăcut în mod deosebit cele semnate de Călin-Andrei Mihăilescu („când am satisfăcut la diribau“), Radu Naum („ostaşul român se trage din porc“) sau Traian Ungureanu („civilian“).

„Este o formă de răzbunare melancolică“, mai spune Paraschivescu, „asupra unor oameni care n-au altă vină decât că funcţionau într-un sistem dobitoc şi de a ne reaminti că sistemul dobitoc ne-a confiscat nouă luni - sau un an şi patru luni, după caz - din viaţă“. Bineînţeles că este o formă mai blândă, mai tandră, pentru că, „după ce a trecut vremea, ne amintim cu blândeţe, cu duioşie“ de lucrurile care au fost neplăcute la un anumit moment.

„Ce-o fi vrut armata de la noi?“, se întreabă retoric Radu Paraschivescu în prezentarea cărţii. Primul care răspunde, la apel, este poetul Şerban Foarţă, care-şi versifică experienţele de „armie“ în modul subtil, rafinat şi ireproductibil cu care şi-a obişnuit cititorii, cu rime de mare efect: „Dej / bej“, „camion / Ion“, „constanţa (ochirii) / Constanţa“, „castele / stele“ ş.a. Adi Georgescu încearcă să le ofere „neiniţiaţilor“ un „mic dicţionar cazon“. Reţinem definiţia „somnului“: „În armată înveţi să dormi oricât de puţin, în orice poziţie. (...) Cel mai bun somn din viaţa mea au fost două ore şi jumătate furate, cu orice risc, pe un grilaj de lemn de la duşuri“. Sau „Ordin - Propoziţie exprimată în general pe ton lătrat, care-l transformă în propriii ochi pe emitent într-un mic Dumnezeu cu trese“.

„Ce bărbat eram odată“

Incredibile sunt amintirile din armată, relatate cu mult umor, ale reputatului Dan C. Mihăilescu: „Beţia musculaturii: fiind cel mai gras din pluton, vezi bine că mi s-a acordat onoarea de a căra AG-ul (aruncătorul de grenade). Împreună cu tot harnaşamentul, asta făcea 30 kg puse pe tine. Drept pentru care, adăugând săpatul, şmotrul zilnic, meniul cazon, programul sever, urcatul în fugă pe dealuri, învăţatul pasului de defilare şi disciplina în toate, am slăbit vreo 10 kg în două luni. Niciodată n-am arătat mai bine ca după armată!“.

Tudor Octavian îşi pune amintirile sub titlul „puşca şi centura lată, ce bărbat eram odată!“. Cunoscutul comentator de televiziune Cătălin Ştefănescu nu pierde ocazia de a fi profund: „Armata obligatorie era doar o piesă din angrenajul totalitarismului, o parte din gigantica maşină de îndobitocire şi înregimentare a milioane de indivizi“. În sfârşit, Traian Ungureanu creează o mică bijuterie de proză scurtă, literatură pură, în tradiţia marilor nume ale genului.

LANSĂRILE ZILEI

Mari scriitori în „Raftul Denisei“ şi „Blestemul manuscrisului“ ora 16.00, Editura Nemira, „Regimul, partidele şi sistemul politic din România“, prezintă: Traian Băsescu, Daniel Barbu, Traian Ungureanu ora 16.30, Editura Humanitas, „Scafandrul şi fluturele“, prezintă: Mircea Cărtărescu, Cristina Simion, Mihaela Spineanu, Lidia Bodea ora 17.00, Editura Humanitas, Mari scriitori în „Raftul Denisei“, prezintă: Catrinel Pleşu, Ion Vianu, Marius Chivu, George Volceanov, Denisa Comănescu ora 17.00, Editura Polirom, Noi traduceri în seriile de autor Ernest Hemingway şi Saul Bellow, prezintă: Ioan T. Morar, Radu Pavel Gheo, Ionuţ Chiva, Bogdan-Alexandru Stănescu ora 18.00, Editura Tritonic, „Blestemul manuscrisului“, de Bogdan Hrib & Răzvan Dolea.

Vechi vaier cătănesc, anonim: „Vai, săracul infanter, / Cum îndură la mizer! / Cum îl arde soarele / Şi-i pute picioarele!“ Strofă de la Corbu, anonim: „Leano cu ochi de stele Pe întinsul ţării mele Năzuinţele-nfloresc Care le iubesc.“ „Cuadratura cercului“, Cristian Tudor Popescu: „Astea erau armele noastre (...), cu care apăram ţărişoara: găleata, şopârla, peria de podele.“

Ne puteți urmări și pe Google News