CEC: imagine de milioane

CEC: imagine de milioane

Banca investeşte peste 100 de milioane de euro nu doar în schimbarea siglei, ci şi în modernizarea agenţiilor şi serviciilor.

Cea mai veche bancă autohtonă are de ieri un nume european - CEC Bank -, alte culori şi intră într-un amplu proces de schimbare a imaginii. La acestea se adaugă şi o înnoire a serviciilor oferite clienţilor, exemplu fiind lansarea serviciilor de internet banking.

Cu ce cheltuieli se schimbă imaginea CEC? Pentru reamenajarea a 600 de sedii în acest an este bugetată o sumă de circa 45 de milioane de euro, iar pentru promovarea imaginii şi produselor noi ale băncii încă 5,5 milioane de euro.

CEC Bank are însă 1.400 de unităţi teritoriale, care până la sfârşitul anului 2010 vor fi reamenajate integral. Investiţ iile pentru modernizarea acestora sunt apreciate de preşedintele băncii, Radu Gheţea, cu sume echivalente în anii 2009 şi 2010. Calculele arată că investiţ iile în imagine ale CEC Bank vor însuma circa 140 de milioane de euro, fără a include costuri cu publicitatea în următorii doi ani.

Suma depăşeşte profitul CEC din acest an pe care îl indică rezultatele din primul trimestru, în condiţiile în care banca va avea şi venituri excepţionale de 87,5 milioane de euro din vânzarea pachetului de acţiuni deţinut la Asiban. Ţintă: o felie mai mare din piaţă CEC Bank vrea o cotă de piaţă de 5%-6% faţă de 4,2% cât are în prezent, potrivit preşedintelui băncii. „Aceasta înseamnă că banca trebuie să crească de trei ori faţă de acum, pentru că ceilalţi (n.r. - competitori) nu stau“, a mai spus Gheţea. Strategia de dezvoltare a instituţiei de credit, aprobată în primăvara anului trecut, prevede că până în 2011 CEC Bank trebuie să fie „lider pentru operaţiunile bancare desfăşurate de populaţia României şi aferente activităţilor economice din zona rurală şi urbană, cu sub 50.000 de locuitori“. Scutire de la plata dividendelor Instituţiile de credit cu capital majoritar sau integral de stat îşi pot majora capitalul social prin utilizarea profitului net pe perioada 2008-2013, potrivit unei ordonanţe de urgenţă care a fost adoptată recent de guvern. Băncile vizate sunt CEC Bank şi Eximbank. Chiar dacă argumentele care pot sprijini decizia guvernului ţin de necesitatea capitalizării celor două instituţii, statul român se dovedeşte a fi un acţionar îngăduitor din acest punct de vedere.

PRIVATIZARE Apare opţiunea „listare la Bursă“

„În condiţiile unui management performant se poate pune problema unei privativări pe Bursa de Valori“, a afirmat, ieri, ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, prezent la evenimentul organizat pentru lansarea noii imagini a CEC Bank. În prezent, statul este preocupat de managementul băncii. Vosganian a adăugat că rezultatele băncii arată că are un management bun. La sfârşitul primului trimestru din 2008, banca a avut un profit brut de 42 de milioane de lei, aproape jumătate din întregul câştig înregistrat în 2007. Anul trecut, rezultatul brut a fost de 91 de milioane de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News