Bogătaşii lumii, imuni la criza financiară

Bogătaşii lumii, imuni la criza financiară

Numărul celor care au înregistrat averi de peste un milion de dolari a crescut anul trecut cu 4,5%.

Numărul celor care au înregistrat, anul trecut, averi de de peste un milion de dolari a atins pragul de 8 milioane, în creştere cu 4,5% faţă de 2006, scrie publicaţia „Financial Times“, citând un raport întocmit de Citi Private Bank (subsidiară Citigroup) şi de firma de consultanţă Knight Frank. Aceasta deşi „vedeta“ anului trecut a fost criza financiară, care a zdruncinat toate marile instituţii financiare din lume.

Rândurile milionarilor au fost îngroşate masiv de înstăriţii „de tranziţie“, proveniţi din ţările aflate în curs de dezvoltare, precum China şi India, dar şi de cei îmbogăţiţi în statele renumite pentru resursele naturale, precum Rusia sau Kazahstanul.

„În unele ţări, ritmul de creş- tere a averilor unor oameni a depăş it rata de creştere economică a acelei ţări, ceea ce înseamnă că aceştia sunt mai bogaţi decât ţara din care provin“, se arată în raportul prezentat de FT. Pe de altă parte, Canada, Brazilia, Rusia şi Australia au furnizat împreună peste 8.500 de milionari anul trecut.

America, patria milionarilor

Însă „căminul“ celor mai mulţi milionari în dolari rămâne SUA. Acest stat are peste 3,1 milioane de milionari în dolari şi 460 de miliardari. Împreună, aceştia reprezintă 1% din populaţia ţării. SUA este urmată de Japonia în topul ţărilor cu cei mai mulţi milionari în dolari, 765.000, şi de Marea Britanie - cu 557.000. Regatul britanic este locul unde numărul milionarilor a consemnat, anul trecut, cea mai mare creştere, de circa 40%.

Raportul întocmit de cele două instituţii arată că bogaţii lumii au fost afectaţi mult mai puţin decât instituţiile financiare de problemele economice cu care se confruntă lumea deoarece au investit în domenii foarte diversificate. Astfel, pierderile cauzate de anumite instrumente financiare au fost compensate de câştiguri înregistrate de altele.

OPINIA BNR

Tari în faţa crizei internaţionale

Dacă mâine băncile străine ar tăia finanţările către subsidiarele lor din România, sistemul nostru bancar nu ar avea de suferit, susţin reprezentanţii Băncii Naţionale. Întreruperea finanţărilor din partea băncilor străine care au „fiice“ la noi este considerată de analiştii financiari internaţionali ca unul dintre cele mai mari efecte negative pe care le-ar putea avea turbulenţele de pe pieţele externe asupra economiei noastre. „Am efectuat teste de stres la Banca Centrală, folosind ipoteze duse la extrem. Astfel, dacă finanţările externe de la băncile-mamă către subsidiarele lor din România s-ar întrerupe, nu vedem un risc serios în acest moment pentru sistemul bancar românesc“, a declarat Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, ieri, în cadrul unui seminar. (Ana Bâtcă)

Ne puteți urmări și pe Google News