Goana după muncitori, faza pe Spania

Goana după muncitori, faza pe Spania

În plină criză a forţei de muncă, autorităţile încearcă din nou să-i atragă în ţară pe românii plecaţi: în zilele de 12 şi 13 aprilie, lucrătorii români din Spania pot participa la o campanie de informare şi o bursă a locurilor de muncă, în localitatea Castellon de la Plana.

Reprezentanţii mai multor instituţii de stat le vor explica ce drepturi şi ce obligaţii au, la ce riscuri se expun dacă muncesc fără forme legale sau cum pot obţine finanţare pentru a-şi deschide o afacere în România. De asemenea, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) şi mai multe companii autohtone vor prezenta mii de joburi disponibile pe piaţa românească.

Autorităţile şi angajatorii români mizează pe nivelul salariilor, care au ajuns să fie comparabile cu cele din Occident, dacă excludem cheltuielile suplimentare, pe faptul că locurile de muncă din Spania sunt din ce în ce mai puţine şi, nu în ultimul rând, pe dorul de casă al românilor.

Un mesaj trimis pe adresa Ministerului Muncii, de către un electrician stabilit cu familia în Spania, este foarte elocvent în acest sens: „Trăim ca mulţi alţi compatrioţi, nu ca aceia care apar la ştiri (...). Ne este foarte dor de meleagurile nostre, de obiceiurile şi tradiţiile româneşti. (...) Pentru mine, toate aceste «mărunte» sacrificii sunt un adevărat coşmar. Situaţia economică disperată de acum «un veac» ne-a izgonit, expulzat, deportat departe de toţi cei dragi şi de tot ce-i mai scump pe lume“. Salarii cerute în Italia: 600-800 de euro

Este al doilea eveniment de acest fel, după cel organizat pe 23 februarie, la Roma (Italia), la care au participat aproximativ 700 de persoane. Rezultatele concrete nu se vor vedea decât după Paşti, a apreciat ministrul muncii, Paul Păcuraru.

Majoritatea participanţilor au vârste cuprinse între 35 şi 45 de ani şi au cerut salarii cuprinse între 600 şi 800 de euro, se arată într-un raport publicat de Ministerul Muncii, realizat pe baza unor chestionare completate de vizitatorii standurilor. 47,4% dintre ei sunt plecaţi din ţară de 4-7 ani, iar peste jumătate au declarat că lucrează în Italia fără forme legale. OFERTE

Lucrătorii din industria textilă, cei mai căutaţi

Peste 16.000 de locuri de muncă sunt disponibile la nivelul ţării, în săptămâna 4-11 aprilie, potrivit ANOFM. Cele mai multe sunt în Bucureşti (1.413 joburi), în judeţele Hunedoara (1.380) şi Dolj (1.116), iar cele mai puţine - în Vrancea (93), Galaţi (87) şi Botoşani (82). Pentru persoanele cu studii medii şi profesionale, ANOFM oferă 15.012 locuri de muncă. Cele mai multe (862) sunt pentru lucrători în industria textilă. Dintre joburile pentru cei cu studii superioare, cele mai multe sunt oferite inginerilor - 362.

Ne puteți urmări și pe Google News