Giganţii economiei ocolesc România

Giganţii economiei ocolesc România

Marii jucători din economia mondială, grupaţi în Topul „Forbes“ al primelor 2.000 de companii, nu se îngrămădesc în România. În plus, în top nu se află nicio companie cu capital majoritar românesc.

Topul „Forbes“ al celor mai mari 2.000 de companii listate din lume nu cuprinde nicio companie cu capital majoritar românesc. Nici prezenţa celor mai importanţi „jucători“ din economia mondială pe piaţa autohtonă nu este prea semnificativă. Astfel, în topul primelor douăzeci cele mai mari companii din lume, potrivit calculelor „Forbes“, se află doar trei companii care au afaceri şi în România: General Electric, ING Group şi Allianz.

General Electric, companie care ocupă poziţia a doua în topul celor mai mari companii din lume (după banca britanică HSBC), este prezentă în România din 1984, când a început un proiect pentru construirea unui generator şi a unei turbine pentru centrala nucleară de la Cernavodă. De la intratrea pe piaţa noastră, americanii au investit 800 de milioane de euro şi au 900 de angajaţi în România.

ING România, parte din ING Group (locul 9 în topul „Forbes“), are în prezent circa 500.000 de clienţi de carduri de debit şi a avut un profit de aproape 20 milioane de euro anul trecut. Grupul german Allianz (locul 14 în „Forbes“ şi cel mai mare asigurător din Europa) este prezent pe piaţa din România prin compania de asigurări Allianz-Ţiriac, funcţionând pe o piaţă cu una dintre cele mai mari aşteptări de creştere pentru următorii ani.

Medicamente în Top 100

Britanicii de la GlaxoSmithKline, una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, sunt liderii pieţei din România. Principala achiziţie a companiei a fost grupul Europharm, iar în 2007 compania a avut vânzări de 123 milioane de euro şi o cotă de piaţă de 7,5%.

Compania farmaceutică elveţiană Hoffmann La Roche, numărul doi în piaţa farmaceutică românească (cu vânzări de 110 milioane euro) prin intermediul Roche România, se aşteaptă pentru 2008 la afaceri în creştere de peste 125 milioane de euro.

Holdingul Roche ocupă locul 74 în Topul „Forbes“, cu o valoare de piaţă de 169 miliarde de euro, în timp ce compania Pfizer deţine poziţia 57. Reprezentanţ a pentru România a companiei americane Pfizer a intrat pe piaţă în 1993 şi este cunoscută, în primul rând, datorită medicamentelor care se pot elibera fără prescripţie medicală, precum Ben Gay, Visine sau Hexoral. Pfizer România ocupă locul şase pe piaţa locală.

SECTOARE

Atraşi de resurse

În primele 100 de companii menţionate de Topul „Forbes“ se regăsesc companii precum E.ON (locul 27), Arcelor Mittal (locul 38), Grupul Suez (cu care a fuzionat Gaz de France) şi compania germană RWE (locul 81). Toate acestea au activităţi în România, fie pe electricitate şi gaze naturale (aşa cum este E.ON, ce deţine o filială Electrica şi fostul Distrigaz Nord), fie doar pe gaze, aşa cum este Distrigaz Sud, deţinută de Gaz de France.

Compania RWE este parte a consorţiului care va construi reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, iar Arcelor Mittal deţine în România combinatele siderurgice de la Galaţi (cel mai mare din România) şi Hunedoara, precum şi producătorii de ţevi de la Roman şi Iaşi.

Investiţii în industria petrolieră

În prima parte a clasamentului mondial nu se află însă nicio companie petrolieră cu activităţi în România. OMV, care deţine cea mai mare companie românească (Petrom), nu este cu mult în faţa companiei maghiare MOL (pe care doreşte să o cumpere), aceasta din urmă aflându-se pe locul 525, cu o valoare de piaţă de 13,7 miliarde de dolari. KazMunaiGaz, compania care a preluat Rompetrol, nu are loc în clasament, iar Eni, deţinătorul benzinăriilor Agip în România, este pe locul 28, dar în ţara noastră are investiţii mici şi o cotă de piaţă de 1,5%.

Singurul gigant petrolier care a avut activităţi în România este compania olandezo-britanică Shell. Aceasta a ieşit din afacerile desfăşurate pe piaţa locală anul trecut, prin vânzarea diviziei de GPL (către Petrom), după ce benzinăriile companiei fuseseră preluate în 2004 de către MOL. Shell este a şasea companie în Top „Forbes“, cu o valoare de piaţă de 136 miliarde de dolari.

Uriaşii noştri

Mai au activităţi în România şi se află între primele 100 cele mai puternice multinaţionale ale lumii companii precum Siemens, Hewlett-Packard, Microsoft şi Nokia.

În comparaţie cu giganţii din economia mondială, cea mai valoroasă companie cu capital românesc este Banca Transilvania, cu o valoare de piaţă de 1,58 miliarde de euro, potrivit calculelor din piaţa autohtonă. Valoarea totală a primelor 100 de companii din România este de 96 miliarde de euro. Spre comparaţie, valoarea de piaţă a celei mai valoroase companii din lume (PetroChina) este de 546 miliarde de euro, potrivit „Forbes“.

Ne puteți urmări și pe Google News