Maidanezii vor fi sterilizaţi şi apoi eliberaţi pe străzi | AUDIO

Maidanezii vor fi sterilizaţi şi apoi eliberaţi pe străzi | AUDIO

Campania EVZ „Ce facem cu maidanezii?“ s-a încheiat cu o dezbatere la care au participat autorităţile şi ONG-urile iubitoare de câini. Nu s-au găsit soluţii, aşa cum ar fi fost normal. Participanţii s-au acuzat reciproc de incompetenţă şi de rea-voinţă. După multe ore de dispute, părţile au convenit că maidanezii vor fi sterilizaţi şi trimişi înapoi pe străzi, pentru că nimeni nu are bani să-i ţină în adăposturi. După o săptămână de campanie EVZ cu tema „Ce facem cu maidanezii?“, cititorii au început să se întrebe dacă găsim şi soluţii.

Ca să nu rămână situaţia doar pe hârtie, am convocat, marţi, la sediul EVZ reprezentanţi ai autorităţilor şi ai organizaţiilor pentru protecţia animalelor. Deşi ne-am fi dorit o discuţie productivă, în care să găsim soluţii reale, întâlnirea a fost confiscată de intrarea triumfalistă a senatorului Marius Marinescu, însoţit de mai bine de zece reprezentanţi ai unor ONG-uri din ţară.

Discuţiile s-au transformat în acuzaţii ce cu greu au putut fi ţinute în frâu. Majoritatea ONG-iştilor s-au năpustit asupra autorităţilor, acuzând cheltuirea banilor şi măcelărirea câinilor. Autorităţile au subliniat lipsa de responsabilitate a multor „iubitori de animale“. Întâlnirea s-a finalizat româneşte „ca-n tren“. A fost încă o dezbatere ca multe altele produse de-a lungul anilor. Un singur rezultat concret: disputaţi între iubitori şi neiubitori, câinii s-au înmulţit nestingheriţi pe străzi.

Adopţie sau moarte

Întâlnirea a debutat cu o întrebare firească: de ce avem maidanezi? Răspunsul l-a dat viceprimarul Răzvan Murgeanu, care a recunoscut că situaţia trenează de zece ani din cauza nefinalizării soluţiilor experimentate până acum: eutanasie sau sterilizare. El admite că primăria nu are suficiente adăposturi, dar nici nu e de acord cu întoarcerea câinilor în stradă. Ce ne facem? Simona Panaitescu: Soluţiile sunt următoarele - în legislaţie trebuie trecută obligativitatea sterilizării câinilor de la populaţie. În momentul în care există doritori pentru animalele de pe stradă, se face adopţia, animalele sunt sterilizate, cu obligaţia de a le ţine în casă. Ce nu se adoptă se eutanasiază.

Mulţimea (în cor): E soluţia dumneavoastră, doamnă! Marilena Cristian: Suntem într-o eroare cumplită. Până acum a fost tratat doar efectul, nu şi cauza. Specialiştii care au coordonat programele în cadrul primăriei nu au luat măsuri de stopare a abandonului. E ca şi cum eu aş avea inundaţie acasă, las robinetele să curgă şi spun că într-o perioadă de timp voi rezolva situaţia. Constanda, „muşcat“ de Marinescu

În scenă intervine declamativ senatorul Marius Marinescu, care-şi laudă legea de protecţie a animalelor şi acuză autorităţile că n-o aplică. Prima incriminată e reprezentanta ANSV, Adina Ciurea, pentru că n-a făcut la timp normele de aplicare a legii. Ciurea: Normele sunt gata, postate pe site-ul autorităţii.

Marinescu: Aţi depăşit termenul, nu ne mai minţiţi aicea! Ciurea: Nişte norme de aplicare nu se fac aşa, peste noapte. Normele sunt trimise la Ministerul de Interne. Oricum se face o gravă confuzie între Legea de protecţie a animalelor şi Legea 227 de gestionare a câinilor fără stăpân. Nu există nicio precizare în Legea de protecţie a animalelor, în 205, referitoare la sterilizare, ci numai în Legea 227.

Marinescu (se repliază acuzator spre cei doi poliţişti şi primărie): Nu sunt normele, s-a încălcat legea. Primăria Capitalei putea să dea o hotărâre de consiliu, cum a făcut pentru Constanda! Câinii nu sunt periculoşi, Constanda e periculos! Vreţi să pară că poporul român e un popor de criminali.

Panaitescu (se simte): Eu am aplicat legea. Marinescu: Vreţi să omorâţi animalele nevinovate.

Cine ne numără câinii Cristian: Soluţia am propus-o înainte de 2000 şi ea suna cam aşa: nu e vina lor că au ajuns pe stradă, ci vina noastră. Trebuie să le interzicem proprietarilor să mai arunce câini şi pisici pe stradă. Mulţimea: Cum? Cristian: Primăria, poliţia şi ANSV să dea amenzi. Murgeanu: Primăria nu are competenţă pentru asta. Ce să sancţionăm dacă nu i-am identificat?

Carol Lazăr: Ce gestionăm? Habar n-aveţi!

Mulţimea (răspunde unei voci care avansează o cifră): Nu există 200.000 de câini pe stradă. Harbuz: Nu se poate vorbi despre numărul de câini dacă nu sunt identificaţi.

Kuki Bărbuceanu: Sunt metode cu care poţi estima populaţia de animale de pripas. După aceste metode, în anul 2001, când a început iureşul în Bucureşti, erau 80.000 de câini. Acum mai sunt 30.000. Agresivi, dar să ştim şi noi...

Îi lăsăm pe stradă, dar ce facem cu cei agresivi? Îi ducem în adăposturi, dar cum îi recunoaştem? Murgeanu: Nu avem de unde şti. Te uiţi în ochii lui şi ce vezi? Asta cu agresivitatea e relativă. Deci, se strâng toţi câinii, ca să se ştie numărul lor. Li se pune microcip ca să ştim despre ce e vorba. Dacă Murgeanu l-a luat şi l-a lăsat pe stradă, îi dăm lui Murgeanu 30 de milioane amendă să-i sune apa în cap că e nesimţit.

Mulţimea (preocupată): Şi unde să-i ducem?

Murgeanu: Când adopţi un câine ai şi responsabilităţi. Eu am câine şi-l ţin acasă. Lazăr: Luaţi un burete şi ştergeţi toţi câinii din Bucureşti. Şi vă garantez că în cinci ani tot la masa asta stăm. Mulţimea: Da, da, aşa e! Ana Hălmăgeanu: Eu cred că trebuie găsită o soluţie de mijloc. Adopţia nu funcţionează. Mai puţin de 1%... Murgeanu: Nu se mai adoptă deloc, din păcate. Lazăr: Ce gestionăm? Nu ştim. Hai să identificăm o dată câinii, să-i găsim pe cei care abandonează câinii. Am făcut asta la Oradea cu succes: am avut 4.000 de câini şi în şase ani am ajuns la 400.

Marinescu: În Italia, în anul 2000, la fel a fost rezolvată problema. Au fost luaţi din stradă, castraţi, sterilizaţi şi daţi spre adopţie. Ciurea: E în vigoare HG 255/2004 care prevede întoarcerea câinilor în zona în care au fost prinşi, la cererea colectivităţilor. Problema e că acestea nu vor să-şi asume responsabilitatea în scris.

Fuga de răspundere Kuki Bărbuceanu ridică problema costurilor eutanasierii. În 2001, eutanasierea costa 100.000, şi acum costă o jumătate de milion. Simona Panaitescu spune că legile actuale obligă la folosirea unor substanţe omologate, mai scumpe decât sulfatul de magneziu cu care erau omorâţi câinii până în 2002.

Mariana Beck (îngrijorată şi fără cunoştinţe de chimie): Îi omorâţi fără anestezie? Panaitescu: Nu, cu anestezie generală. Nu mai discutăm despre eutanasie pentru că acum nu se realizează. Dar o întrebare am şi eu: în momentul în care un câine se întoarce în teritoriu şi-mi muşcă copilul, cine pe cine sancţionează? Mulţimea: Nu mai e treaba dumneavoastră, doamnă! Panaitescu: Vreau să vă spun că aceste sesizări se întorc la noi. Ana Hălmăgeanu: Păi, poliţia. Panaitescu: Poliţia vine la noi şi ne spune să sancţionăm. Marinescu: Când îţi cade în cap o creangă, cine răspunde, doamnă? Nimeni. E o lege bună pe care ar trebui să o aplicăm acum. Panaitescu: De care lege vorbim? Marinescu: 205, doamnă! Panaitescu: Nu, gestionarea câinilor fără stăpân se realizează prin 227! Marinescu: Deci, dacă sunt la masa asta oameni care nu respectă legea, daţi-vă demisia! Să-şi dea demisia doamna Panaitescu! Mulţimea: Da, să-şi dea demisia! Beck: De ce vreţi să-i omorâţi, doamna Panaitescu? Poliţistul are şefi Marinescu (spre poliţişti): Nu ştiţi să aplicaţi o lege!

Subcomisarul Gheorghe Popa: Domnule senator, eu pot aplica legea dacă am o metodologie. N-o am. O voce din sală: Vorbim de 205? Subcomisarul: Da. Atâta timp cât îmi spune Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, eu trebuie să ştiu clar ce fac. Fiindcă eu fac parte din Poliţia naţională, aş putea să spun că Poliţia Comunitară trebuie să se ocupe de câini.

Marinescu: Dumneavoastră şi ANSV sunteţi în culpă, n-aţi elaborat normele. Aţi încălcat legea, domnule poliţist! Subcomisarul: Nu eu fac legea, şefii mei. Viceprimarul se enervează

Cere cuvântul o doamnă venită din Germania şi care le bate obrazul tuturor, în engleză. Ute Langenkamp: Mă întreb cum puteţi vorbi atât despre uciderea animalelor? Nu înţelegeţi că nu ajută la nimic să omori câinii, animalele? Faceţi bani din asta? E o afacere? Nu ajută la nimic să le omorâţi! La nimic. Repet, la nimic. Harbuz: Da, am stabilit, nu mai sunt omorâte decât cele bolnave. Doamna Ute: Signore, nu are niciun rost. Câştigaţi bani din asta? Încercaţi să vă îmbogăţiţi de pe urma animalelor? Nu înţelegem cum puteţi vorbi despre uciderea lor. Signore, care e problema?

Murgeanu (în engleză, politicos): Doamnă, nu mai omoară nimeni câini acuma, gata, am depăşit această fază....

Doamna Ute (insistă, de neoprit): Signore...

Murgeanu (se enervează pe româneşte): Auziţi, ştiţi ce, dacă aveţi impresia că eu o să stau aicea să-mi aruncaţi lături în cap vă înşelaţi! Habar n-aveţi câte eforturi facem, ca să nu-i omorâm, că nu ştiţi cât ne costă. Acum mai am şi câinii pe cap. Beck: De ce nu ne lăsaţi pe noi să venim să avem grijă de animale?

Murgeanu (din categoria facem şi dregem): Există o Direcţie care are grijă de asta şi-şi face treaba. Soluţia cea mai coerentă e să propun consiliului general să externalizez partea asta de castrare şi gestiune. În loc să angajez eu medicii veterinari, o să fac asta.

Câinii nu votează Marinescu: Daţi-ne voie să plecăm cu concluzia că nu se vor mai omorî câinii. ANSV şi primăria să spună clar asta. Murgeanu: Doamna Panaitescu a venit exact când s-a promulgat legea şi m-a întrebat ce fac. Şi i-am zis să nu te pună dracu’ să-i mai omori, că eşti penală! Radu Ţărmure: De ce sunt câini pe străzi? Din cauza mentalităţii, a lipsei de responsabilitate, din cauza populismului clasei politice, preferă m să-i ucidem: câinii nu votează, ci oamenii. Doamna Ute: Din cauza lipsei de iubire la boboru’ român... Carmen Arsene: Construirea de adăposturi e inefectivă. Nu se pot ţine zeci de câini în adăpost. Nu mai vorbim despre costuri, că toată populaţia o să sară în capul nostru. Nicăieri în lume eliminarea din teritoriu nu a dat rezultate. Soluţia e întoarcerea în teritoriu. Panaitescu: Dacă oamenii vor asta, noi facem ce spune populaţia. Unde e tovarăşul Ceauşescu?! Dragoş Dumitriu: Decizia o ia Camera Deputaţilor. Autorităţile sunt de acord că nu se vor mai omorî animalele. Din păcate, actualele legi nu se mai dau ca pe vremea lui Ceauşescu, când veneau şi cu normele. O problemă care rămâne în dezbatere e întoarcerea în teritoriu. E singura soluţie până când vom avea bani să facem adăposturi. Harbuz: Acele legi ar fi trebuit să apară împreună, pentru că de aici au apărut toate problemele. Un articol din legea pentru protecţie a blocat aplicarea celeilalte legi.

Doctorul Măndoiu: Lucrez în domeniu din vremea când nu existau legile, şi acum, exact ca pe vremea lui Ceauşescu, când foarte multe persoane nu intrau în biserică, şi după Revoluţie au pupat toate icoanele, aşa au apărut şi iubitorii de câini acuma. Să se meargă pe sterilizare şi returnare. Ţărmure (se ridică în picioare, congestionat, cu telefonul în mână şi strigă): Iertaţi-mă, vă rog frumos, e cineva din Cehu Silvaniei care mă sună de o săptămână, e în direct, care mă sesizează că e o firmă din Baia-Mare numită Rozintox care, în colaborare cu Primăria Cehu Silvaniei, captureză câinii din Cehu, îi duc în Baia-Mare, cei din Baia- Mare zic că-i duc la Vişeu. De ce în continuare se poate întâmpla aşa ceva în România? E un tânăr care se plânge că tocmai i-au luat un câine pe care-l îngrijea lângă bloc, îl aruncă în maşină, l-am auzit urlând, îi prind cu nişte cleşti de fier, îi îngrămădesc, îi duc la Baia-Mare şi-i ucid. Şi noi discutăm aici despre ce bine va fi. Cine vorbeşte cu acest domn, cine-i rezolvă problema? Este o acţiune criminală, penală....

Marinescu (pune bomboana pe colivă): Psihopaţii ăştia primesc comenzi politice la Primăria Capitalei, anumiţi ziarişti care fac campanie negativă împotriva animalelor au incitat oamenii împotriva animalelor... Mulţimea: Aşa e, aşa e... (Dezbatere realizată cu sprijinul lui Florian Bichir)

DEZBATERE EVZ Participanţi > Parlament: deputatul Dragoş Dumitriu (PC), senatorul Marius Marinescu (PC) ; > Poliţie: subcomisarii Adrian Apostol (Poliţia Canină) şi Gheorghe Popa (Ordine publică) > Primăria Capitalei: viceprimarul Răzvan Murgeanu şi Simona Panaitescu - director ASA; > Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară: dr. Adina Ciurea - Serviciul pentru Bunăstarea Animalelor; > Institutul „Matei Balş“ - dr. Gabriel Colţan; > ONG-uri: dr. Liviu Harbuz (Colegiul Medicilor Veterinari), Radu Ţărmure (Federaţia pentru Protecţia şi Controlul Animalelor), Ana Hălmăgeanu (Societatea pentru Prevenirea Cruzimii Faţă de Animale), Carol Lazăr (Oradea), Carmen Arsene (Federaţia pentru Protecţia Animalelor), Marilena Cristian (Asociaţia Robi), Kuki Bărbuceanu (Vier Pfoten), Ute Langenkamp (Germania), Mariana Beck şi alţii. SOLUŢII Registrul naţional al câinilor şi pisicilor După multe ore, într-un final glorios, când reprezentanţii primăriei şi cei ai poliţiei plecaseră deja, ONG-urile, cei doi parlamentari şi reprezentanta ANSV s-au aşezat la masa negocierilor şi au decis ce vor susţine în viitoarea lege care va fi dezbătută peste două săptămâni în Camera Deputaţilor. Liniile principale ale viitoarei legi care va reglementa situaţia câinilor fără stăpân sunt următoarele:

> numai câinii bolnavi vor fi omorâţi, restul vor fi sterilizaţi şi ţinuţi în adăposturi sau întorşi pe stradă, după caz, în funcţie de capacitatea adăposturilor pe care le au primăriile;

> se va crea Registrul naţional sanitar-veterinar, care va monitoriza numărul tuturor câinilor şi al pisicilor din România;

> Colegiul Medicilor Veterinari va identifica, într-un an, animalele din curţi ce trebuie sterilizate pentru reducerea numărului de pui aruncaţi pe stradă.

Ne puteți urmări și pe Google News