Acestea sunt mai sănătoase pentru organism deoarece riscul de contaminare cu microbi şi paraziţi este mai mic.
Oamenii ar trebui încurajaţi să mănânce alimente produse local, şi nu pe cele aduse de la mii de kilometri depărtare, deoarece sunt mai sigure pentru organism. Riscul ca acestea să fie contaminate cu microbi ori paraziţi este mai mic. În plus, alimentele realizate local pierd mai puţine vitamine şi minerale decât cele care au călătorit mult timp. Aceasta a fost una dintre concluziile la care au ajuns experţii invitaţi la seminariile din cadrul unui program despre siguranţa alimentară, ţinut săptămâna trecută în Ungaria. Verificaţi originea alimentelor Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (WHO) şi Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), bolile care au legătură cu alimentaţia au cauzat cel mai mare număr al îmbolnă virilor în întreaga lume. Statisticile arată că 70% din substanţele dăună toare sănătăţii oamenilor ajung în organism prin mâncare, 10% prin apă şi 20% prin aer. Maria Kadlecikova, reprezentantul regional al FAO pentru Europa şi Asia Centrală, a arătat în cadrul unuia dintre seminarii că este esenţial ca oamenii să verifice pe etichete care este originea alimentelor pe care le consumă. „Şi nu doar producătorul este important, ci şi cât a călătorit mâncarea, în ce condiţii a fost transportată şi cum a fost comercializată“, a specificat expertul.
În ultimul an, WHO şi FAO au raportat aproximativ 200 de incidente privind contaminarea unor produse alimentare. Statisticile făcute la nivel global au arătat că majoritatea produselor au fost contaminate cu microbacterii şi pesticide. Orientaţi-vă spre alimentele de sezon Pe lângă faptul că sunt lipsite de prospeţime, alimentele care călătoresc mult timp sunt foarte bogate în conservanţi. În cazul fructelor şi al legumelor, se pierde, de exemplu, conţinutul de vitamina C. Aceasta se oxidează foarte uşor la lumină şi, pe timpul transportului, se poate evapora. Alimentele de sezon sunt şi ele de preferat celor dezvoltate în sere, deoarece sunt mai uşor de tolerat de organismul uman. „Ar trebui încurajate mâncărurile de sezon, crescute afară, fără să fie forţate cu îngrăşăminte. Oamenii vor avea beneficii nu doar din punctul de vedere al sănătăţii, dar vor experimenta din nou «gusturile adevărate»“, a afirmat Matthew Hayes de la Open Garden Fondation. Fiţi atenţi la conţinutul de zahăr şi sare!
Reprezentanţii diferitelor asociaţii ale protecţiei consumatorilor, prezenţi la seminarii, au atras atenţia şi asupra produselor ieftine, comercializate pe pieţele europene. „Puneţi accentul pe calitate, nu pe cantitate. Ce este ieftin nu este bun pentru sănătate“, a afirmat Katalin Ujhelyi, de la Asociaţia Naţională a Protecţiei Consumatorului. Ea a avertizat în special în privinţa produselor care conţin mult zahăr şi multă sare. „Pe amabalajele de la ciocolată ori de la biscuiţi rareori veţi găsi specificat conţinutul de sare ori zahăr. De obicei, acesta este trecut mai mult pe produsele sănătoase“, a mai spus Katalin Ujhelyi.
RECOMANDARE Reclamaţi produsele stricate! Reprezentantul FAO, Maria Kadlecikova, a atras atenţia asupra faptului că nu doar autorităţile sunt responsabile pentru siguranţa alimentară, ci şi consumatorii. „Dacă vedeţi, de exemplu, că un produs a fost congelat trei săptămâni, este clar că nu trebuie să îl consumaţi“, a spus Maria Kadlecikova. Mai mult, oamenii ar trebui să fie responsabili şi să reclame de fiecare dată când au de-a face cu un produs stricat. „Este bine să vă întoarceţi la magazin şi să faceţi o plângere, nu doar să aruncaţi la coş produsele alterate“, a mai spus reprezentantul FAO.